SVJETSKI LIDERI U ARGENTINI: Merkel razgovarala s Putinom, Erdogan s Trampom!

Njemačka kancelarka Angela Merkel je tokom razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama summita G20 u Buenos Airesu izrazila zabrinutost zbog događaja u Kerčkim vratima, izjavio je njezin glasnogovornik. 

Dvoje čelnika se dogovorilo o nastavku razgovora o tom problemu. U njima će sudjelovati predstavnici Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke, rekao je glasnogovornik.

Tenzije između Rusije i Ukrajine eskalirale su nakon što je Rusija u nedjelju zarobila tri broda ukrajinske mornarice i posadu kada su pokušali proći kroz Kerčka vrata, između Crnog i Azovskog mora.

Merkel se zalaže za slobodu plovidbe u Azovskom moru

Rusija odbija međunarodne pozive da se oslobode 24 pomorca, od kojih su trojica ranjena, i tvrdi da su oni ilegalno prešli rusku granicu.

– Kancelarka je još jednom jasno rekla da je zabrinuta zbog eskalacije u Kerčkim vratima i da se zalaže za slobodu plovidbe u Azovskom moru – rekao je glasnogovornik Steffen Seibert.

Rusija je prošle nedjelje zabranila ulazak trima brodovima ukrajinske mornarice u Azovsko more preko Kerčkih vrata postavljanjem velikoga teretnog broda ispod mosta pod ruskom kontrolom, dok su se dužnosnici obiju zemalja međusobno optuživali za provokativno ponašanje.

Potom je Rusija priznala da je zarobila tri ukrajinska broda te da je koristila oružje kako bi ih zaustavila u pokušaju prolaska kroz Kerčka vrata u Azovsko more.

Ruska služba za unutarnju sigurnost (FSB) potvrdila je da su ruski pogranični brodovi otvorili vatru kako bi natjerali ukrajinske brodove da se zaustave. U incidentu su, po podacima Moskve, ranjena trojica ukrajinskih vojnika, dok je ukrajinska vojska objavila da su ranjena šestorica. Kerčka vrata, koja povezuju Crno i Azovsko more, strateški su važna i Rusiji i Ukrajini.

Seibert je kazao da su Merkel i Putin razgovarali i o stanju u Siriji te da su se složili kako bi trebalo uložiti puno više napora u primjenu dogovora o tom problemu postignutog između Njemačke, Francuske, Turske i Rusije na summitu održanom u oktobru u Istanbulu.

Erdogan i Tramp iza zatvorenih vrata

Na marginama samita G20 u Argentini završen je sastanak predsjednika Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Recepa Tayyipa Erdogana i Donalda Trumpa, javlja Anadolu Agency.

Turski predsjednik sastankom sa američkim kolegom nastavio je bilateralne susrete u Argentini. Sastanak Erdogana i Trumpa bio je zatvoren za medije i trajao je 50 minuta.

Prvi dan samita G20, koji je počeo jučer, a koji je okupio čelnike najjačih ekonomija svijeta, obilježili su trgovinski ugovori i protesti.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj