VAHID HALILHODŽIĆ NOVI LJUBIMAC FRANCUSKIH MEDIJA! Za 40 dana učinio ono što je izgledalo nemoguće!

Nasmiješen, vitak, elegantan i zadovoljan, popularni “Coach Vahid” puni stranice francuskog tiska i interneta, ali i minute udarnih televizijskih termina. Nekada kritikovan, trenutno je ljubimac /chouchou/sportskog Hexagonea, koji slavi posebne  uspjehe 66-godišnjeg Jablaničanina, koji je za nepuna dva mjeseca pomogao nogometnom klubu iz Nantesa da sa 19. mjesta Prve lige “skoči” na deseto.

Rizik se isplatio

-Francusko-bosanski trener je postigao spektakularan, gotovo nevjerovatan napredak u FC Nantesu i za 40 dana učinio sto je izgledalo nemoguće – pišu galski tjednici. Halilhodžić se sjeća kako je prvi trening odradio pred zabrinutim, ali radoznalim igračima, a da još nije potpisao konačni ugovor sa klubom. Objasnio im je kako je igrao veoma uspješno za Nantes pet godina u drugoj epohi,  pa ima moralni dug prema klubu.Podvukao je da su okolnosti neprihvatljive i kako će im pomoći  promijeniti ih. Upozorio je igrače, koji nisu spremni za izazov, da odmah odu.

Iako je Nantes izgubio susret sa Bordeauxom, situacija se poboljšala: svaki dan je bio novi izazov; igrači su polako, ali sigurno obnovili izgubljeno samopouzdanje i vjeru u osobne  sportske sposobnosti. Četiri dana nakon intezivnih treninga, iskusni coach je zabilježio fizičko poboljšanje kod većine igrača. Započeli su se šaliti nakon pobjede nad Toulouseom, šampanjac se točio u svlačionici, mladost se probudila pokazavši snagu i ljepotu…

Obnovljeno samopouzdanje

Piše: Džana Mujadžić

Ali trebalo je  obnoviti i skoro prekinute spone sa formacijskim centrom, osnovom kluba. Odgajatelji više nisu mogli prisustvovati treninzima prve ekipe, ali publika jeste. Igrači su nanovo pronašli osobno dostojanstvo.

Nantes je aktualno na desetom mjestu jer je ‘staff’ bh. trenera, svakodnevno provodio u klubu više od 10 sati. Svaki trening je sniman, analiziran, pomno studiran. Trebalo je stvoriti kulturu uspjeha.

– Tražio sam pobjede od igrača, ali ih i upozorio ako izgube, znači da je protivnik jači i kako je to ispravljivo. Trener je uspio postići jedinstvenost cijele grupe, posebno odgovornih,  ranije  odvojenih i usmjerenih u različitim pravcima.Klub ne čine samo igrači. Ovim poslijednim je trebalo objasniti kako svi ne mogu igrati i pored dobrih rezultata. Nije jednostavno odabrati tim, ali Halilhodžić ističe kako ne upravlja NGO, nego nogometni klub.Uveo je pravilo da igrači koji su kasnilli na trening, moraju doći 45 minuta prije i zajedno doručkovati.

Za razliku od predhodnika Miguela Cardosoa koji je nastojao da igrači “posjeduju” igru, “Coach Vahid” prefereira opći napad kada se ima lopta i generalnu odbranu kada je ona na protivničkoj strani. Najbitnija je brzina u prelascima, prolazima i pozivima…Kada u klubu ne postoje nogometaši koji nose  loptu poput Neymara ili Mbappéa, mora se biti skroman ali borben i plemenit jer nema povlaštenih koji su iznad ekipe.

Nezavisnost prije svega

Popularni Vaha nije zaboravio kako je 2005. godine sklonjen sa položaja trenera PSG-a. Ističe kako je “osoba Vahid” bila značajnija od njegovih trenerskih mogućnosti, rezultata i iskustva.

-O meni su izrečene nevjerovatne stvari: da sam tiranin koji je preobratio Camp Loges  u koncentracioni logor. Ali nikada nisam udario, uvrijedio ili ponizio nijednog igrača. Trenirao sam Pauletu, Drogbu ili Yayu Touréa, bez bilo kakvih problema. Mnogi su me zaboravili, ali nisam  bio nesretan. Ne volim lobbynge, klanove i manipuliranja. Nezavisan sam, a sloboda se plaća. Moja obitelj je zadovoljna što sam se vratio u Francusku, a oni su mi najvrijedniji.

Priča o uspjesima “trenera različitog od ostalih” još nije završena jer želi raditi sa igračima koji pretendiraju na vece uspjehe. Ali je “Coach Vahid” sretan kada ga navijaci  iz Lillea ili Alzira zaustave i čestitaju mu na ulici, koja ga je oduvijek pravilno razumijevala.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj