KORISTIT ĆE SPECIJALNU PODMORNICU: Ekspedicija spremna da istraži dno Velike plave rupe

Milijarder i osnivač aviokompanije Virgin  Richard Branson prirdružit će se u novoj misiji koja ima za cilj da riješi najveću misteriju okeana, Veliku plavu rupu u Belizeu.

Velika plava rupa / thinkstock

Velika plava rupa predstavlja najveći ponor u okeanu širok 300 metara, a dubok oko 125 metara.  Otkrivena je 1971. godine kada je istraživač Žak Kosto otkrio Plavu rupu na mapi i istražio njene dubine. Skoro pola vijeka kasnije, uprkos tome što je postala hit među ljubiteljima ronjenja, Plava rupa je i dalje neistražena.

Njegov unuk pak, Fabien Kortu pridružiće se Bransonu koji je vođa organizacije Ocean Unite u istraživanju rupe specijalnom podmornicom Aquatica Stingray 500 kako bi zajedno otkrili šta se nalazi na njenom dnu.

Pretpostavlja se da je Plava rupa nekada bila pećina dok je tu i dalje bilo kopno. Nova ekspedicija treba da pruži odgovor na pitanje šta se nalazi na dnu mističnog ponora.  Ekspedicija pod imenom Blue Hole Belize 2018 Expedition emitovat će se uživo na Discovery kanalu u nedelju 2. decembra 2018.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj