PALESTINSKI PREDSJEDNIK U VATIKANU! Papa Franjo i Mahmud Abas naglasili važnost očuvanja identiteta i univerzalne vrijednosti Jerusalema kao svetog grada triju religija!

Papa Franjo primio je u Vatikanu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa s kojim je razgovarao o mirovnom procesu na Bliskom istoku, objavio je Vatikan.

Papa Franjo u Vatikanu primio palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa

Papa i Abas razgovarali su o “sukobima koji su zahvatili Bliski istok i potrebi da se hitno da prednost mirovnom procesu i dijalogu, uz doprinos vjerskih zajednica, kako bi se suzbilo sve oblike ekstremizma i fundamentalizma”, kaže u priopćenju Vatikan.

Papa i palestinski čelnik razgovarali su i o “putu pomirbe unutar palestinskog naroda kao i naporima da se reaktivira mirovni proces između Izraelaca i Palestinaca i postigne rješenje s dvije države”, dodaje se.

Pregovori između Izraela i Palestinaca su na mrtvoj točki, a Palestinska samouprava je raskinula odnose s američkom administracijom nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao Jeruzalem glavnim gradom Izraela. Palestinci se nadaju da će taj grad biti glavni grad njihove buduće države.

No Palestinci su podijeljeni i na političkom planu otkako je Hamas, islamistički pokret, preuzeo nadzor nad pojasom Gaze 2007., istisnuvši Fatah, koji vodi Abas, iz te enklave nakon krvavih sukoba. Svi pokušaji da ih se pomiri od tada nisu uspjeli.

Papa i Abas zauzeli su se isto tako za “obnovu angažmana međunarodne zajednice kako bi se poštivale legitimne težnje dvaju naroda” i istaknuli “važnost da se prizna i sačuva identitet i univerzalna vrijednost” Jerusalema kao svetog grada triju religija.

Sat vremena nakon sastanka s Abasom, Papa je primio mlade Talijane, članove mirovnog pokreta “Rondine citadella della pace”, spomenuvši u razgovoru potrebu za “liderima s novim mentalitetom” kako bi se postigao mir, no nije spominjao imena.

“Postoji potreba za liderima s novim mentalitetom. Političari koji ne znaju voditi dijalog i razgovarati nisu lideri za mir: lider koji ne pokušava ići prema ‘neprijatelju’, sjesti za stol s njime… ne može voditi svoj narod prema miru”, zaključio je.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj