PRVI KORAK KA ČLANSTVU! Stoltenberg: BiH će dobiti poziv za aktivaciju MAP-a!

BiH dobija ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP), potvrdio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Briselu.

Slikovni rezultat za stoltenberg izetbegovic

“Očekujem da ćemo od BiH zatražiti izradu prvog godišnjeg programa. Sada je na vlastima BiH da prihvate ovu ponudu”, kazao je.

“Trebamo čekati i vidjeti hoće li BiH iskoristiti ovu mogućnost. Mi smo im ponudili šansu. Bosna i Hercegovina je zatražila MAP, a mi smo sada spremni da primimo podnošenje njihovog godišnjeg nacionalnog programa. Sada je na njima da odluče da li će to učiniti”, izjavio je generalni sekretar NATO prenosi RSE.

On je tokom brifinga za novinare najavio da će u srijedu ministri vanjskih poslova 30 članica NATO-a raspravljati o zapadnom Balkanu.

– Za EU i NATO zapadni Balkan je od ključnog značaja. Sa Federikom Mogerini (Federica Mogherini) razgovarat ćemo o situaciji u tom regionu – dodao je Stoltenberg.

On je ocijenio da Makedonija napreduje u svim reformama te je najavio potpisivanje sporazuma o njenom pristupanju u NATO savez.

Sutra i u srijedu se u Briselu održava sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO. MAP će prema najavi biti odobren u srijedu. To je prvi korak u procesu punopravnog članstva.

Od svake zemlje koja se zalaže za članstvo biće zatraženo da izradi godišnji nacionalni program pripreme za buduće članstvo.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj