SATJERANI SMO U ĆOŠAK! Vučić: Kosovo neće ukinuti takse, a vojsku će formirati 14. decembra

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da donosi loše vijesti i da Albanci ni poslije odlaska Johanesa Hana u Prištinu neće ni da čuju za ukidanje taksi.

Kako je rekao, prva loša vijest je to što je Priština naglasila da neće ukinuti takse dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

“Druga loša vijest je da su Albanci danas najavili formiranje vojske za 14. decembar. Johanes Han je bio nedvosmislen kada su u pitanju takse koje je Priština uvela, oni su rekli da će takse da budu ukinute kad Srbija prizna kosovsku nezavisnot. Srbija neće tako da pregovara. Ono što je problem, šta ćemo 15. decembra ili 15. januara kada nekom od usijanih glava padne na pamet da šalje vojsku na sjever Kosova“, rekao je Vučić.

To nas, kaže, dovodi u regionu u najviši stepen opasnosti.

Potezi Prištine su, istakao je, neodgovorni, strahovito neodgovorni i dovode nas u najgoru opasnost:

“Ne želim ni da izgovorim riječ šta je njihova namjera, ali se plašim da sve nas dovode pored svršen čin”, dodao je. Kako je primijetio, izgleda da smo mi Srbi krivi što su na KiM “razjareni” zbog glasanja u Interpolu i dodaje da je valjda trebalo da glasamo za njih, da oni ne bi donosili mjere. Kako je rekao, u Prištini znaju da neće uništiti srpsku ekonomiju, koliko god mjere bile bolne za nas, ‘jer mi imamo šta da proizvedemo i da izvezemo’.

Vučić je rekao da će mjere svakako uticati na nas, ali ne dramatično, jer imamo dobre rezultate, a imat ćemo još bolje.

“Oni to rade da bi protjerali srpski živalj sa KiM, da bi njihova čizma zauzela sjever Kosova. To sam rekao na početku i to ponavljam danas”, rekao je Vučić.

Oni će u tome imati javno protivljenje mnogih, ali suštinski skrivanje pogleda i ćutanje, i čekanje da se to desi, a da Srbiji budu vezane ruke.

“Naše ruke neće biti vezane, jer, mi smo satjerani u ćošak, nemamo vise ni izbora. Nama ostaje da se borimo za mir, da objašnjavamo svima u svijetu šta je cilj Albanaca i da budemo uz svoj narod”, poručio je Vučić.

“Satjerali su nas u ćošak, nemamo kuda da izađemo i nema gdje da se sklonimo. Šta ćemo da radimo? Da se borimo da se istina čuje daleko, da molimo sve da ne ugrožavaju bezbjednost Srba na KiM, međunarodnu zajednicu, Kfor… Da li je to dovoljno? To ćemo da vidimo”, rekao je on novinarima.

Dodao je da ne želi da izgovara “ono što bi oni željli”.

Naglašava da je cijela njegova politika bila da sačuvamo naše nacionalne interese, da budemo ponosni i dostojanstveni ljudi, da ne budemo unižavani kao država, a da sačuvamo mir.

“To je bila moja politika i to će biti i u budućnosti”, poručio je Vučić.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj