NIŠTA NE MOŽE ZAMIJENITI NACIONALNU DRŽAVU! Pompeo u Briselu: Tramp se zalaže za ‘novi liberalni svjetski poredak’

Američki predsjednik Donald Tramp zalaže se za novi svjetski poredak koji bi imao potporu u američkom liderstvu i demokratiji, rekao je danas državni sekretar Majkl Pompeo u obraćanju diplomatama u Briselu. Pomepo je optužio Iran i Kinu sa stvaranje nestabilnosti u svijetu.

-U najboljoj tradiciji naše velike demokratije, mi se oslanjamo na plemenite zemlje u izgradnji novog liberalnog poretka koji sprječava rat i postiže veći prosperitet, rekao je on u govoru o američkoj spoljnoj politici.

Pomepo je ukazao da mora postojati suprotstavljanje onima koji krše sporazume, a sami sporazumi moraju biti “popravljeni ili odbačeni”. On je napomenuo da ništa ne može zamijeniti nacionalnu državu kao garanta demokratskih sloboda i nacionalnih interesa.

‘Čak i naši evropski prijatelji ponekad govore da ne postupamo u interesu slobodnog svijeta. To je jednostavno potpuno pogrešno’.

‘Radimo na tome da održimo, zaštitimo i unaprijedimo otvoren, pravedan, transparentan i slobodan svijet suverenih država. Taj projekt zahtijevat će stvarnu, ne hinjenu, obnovu liberalnog poretka među nacijama. Zahtijevat će odlučnu Ameriku i liderstvo ne samo od moje zemlje, nego od demokracija širom svijeta’.

Pompeo je rekao da SAD potiče Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond (MMF) da smanje financiranje zemalja kao što je Kina, jer one već imaju pristup financijskim tržištima za prikupljanje kapitala.

Pompeo će u Briselu prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova zemalja NATO saveza, na kojem će se razgovarati o najvećim bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava ova organizacija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj