OSIGURATI TRAJNI MIR U EVROPI! Kurz: Prioritet za 2019. godinu je ublažavanje tenzija između EU i Rusije

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz rekao je da je prioritetni zadatak za narednu godinu ublažavanje tenzija između EU i Rusije jer je saradnja sa Moskvom jedini način da se na evropskom kontinentu osigura trajni mir.

– Saradnja sa Rusijom, a ne konfrontacija je jedini način da se na našem kontinentu osigura trajni mir – rekao je Kurz na konferenciji za novinare, koja je bila posvećena aktivnostima Vlade u ovoj godini.

On je rekao da će glavni spoljnopolitički izazov naredne godine biti ublažavanje tenzija između Rusije i EU, kao i deskalacija sukoba u Ukrajini. Drugi važan zadatak Austrije bit će usvajanje mjera EU kako bi se osigurala fer i slobodna globalna trgovina.

– Kao maloj zemlji orijentisanoj na izvoz, nama je potrebna fer i slobodna globalna trgovina, prema tome sumnje SAD-a u tom smislu predstavljaju opasnost za Evropu i Austriju. Upravo zato EU mora da učini sve što može da osigura fer i slobodnu globalnu trgovinu u budućnosti – naglasio je Kurc.

Prema riječima Kurza, na listi izazova za narednu godinu su i rast populacije u Africi, ekonomski bum u Kini, implementacija “Brexita” i izbori za Evropski parlament.

Smanjen intenzitet migracija

“Uspjeli smo značajno smanjiti dolaske” u Evropu, kazao je Kurz govoreći o potezima EU u pravcu vođenja čvršće pogranične politike.

Koalicijska vlada Kurzove Narodne stranke i Stracheove Slobodarske stranke planira u 2019. dalje smanjivati poreze, potaknuti digitalizaciju u gospodarstvu i kreirati održivi model skrbi za sve veći broj starijeg stanovništva koje treba dugotrajniju skrb.

“Odlučno smanjujemo porezno opterećenje za radnu populaciju”, istaknuo je Strache. Za razliku od prve godine mandata, agenda za 2019. godinu ne uključuje za sada antiimigracijsku politiku.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj