RAZOTKRIVANJE I OSUJEĆIVANJE TUNELA: Izraelske snage pokrenule vojnu operaciju na granici s Libanom

Izraelska vojska saopštila je da je pokrenula operaciju u cilju “razotkrivanja i osujećivanja” tunela koje gradi libanski  pokret otpora, a koji se pružaju od teritorije Libana do sjevernog Izraela. Vojska je saopštila da ti tuneli nisu operativni i da se aktivnosti u cilju njihovog razotkrivanja, koje su počele u utorak, odvijaju na teritoriji Izraela, prenosi AP.

U saopštenju nije navedeno koliko ima skrivenih tunela između libanske i izraelske teritorije, niti koliko dugo će operacija trajati. Portparol izraelskih snaga Jonathan Conricus rekao je da će tuneli biti zatvoreni ili srušeni, ali nije naveo kada i kako.

On je, takođe, kazao da tuneli nisu bili u funkciji, kao i da stanovništvo na sjeveru Izraela nije ugroženo.

Izraelska operacija pokrenuta je nekoliko sati pošto je izraelski premijer Benjamin Netanyahu otputovao u Brisel, kako bi se sastao sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, koji učestvuje na sastanku ministara inostranih poslova članica NATO-a.

Izrael smatra velikom prijetnjom Hezbollah, koji uživa podršku Irana i posjeduje velike zalihe skrivenog oružja, napominje američka agencija. Izrael je opružio libanski pokret  da je kopanjem tunela na granici grubo ugrozio izraelski suverenitet.

U septembru je Izrael počeo gradnju devet metara visokog zida na sjevernoj granici sa Libanom, uz obrazloženje da tako želi spriječiti napade Hezbolaha.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj