NAKON SASTANKA U BRISELU! Jens Stoltenberg: Ako je spremna BiH, spreman je i NATO

 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je nakon dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova da odobrenje prvog bh. Godišnjeg nacionalnog programa, koji predstavlja zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a, podrazumijeva ekonomske, političke, sigurnosne i druge reforme u Bosni i Hercegovini.

“Mi podržavamo NATO integracije Bosne i Hercegovine i reforme koje je neophodno provesti na tom putu”, kazao je Stoltenberg, dodavši da se jutrošnjem sastanku o Zapadnom Balkanu pridružila visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini aludirajući da taj region ima podršku EU kao i NATO-a.

Napomenuo je da su oni donijeli svoju odluku, a da je sada na Bosni i Hercegovini da donese svoju odluku.

“BiH smo dopustili da odluči, postat će punopravna članica NATO-a ukoliko za to budu spremni. Ali pustimo njima neka odluče. Mi smo spremni, ako su i oni”, rekao je Stoltenberg, napominjući da će sljedeće godine biti održan ministarski sastanak u Washingtonu.

Naveo je kako je Makedonija dobila historijsku mogućnost da završi proces integracija i pridruži se NATO-u.

“NATO je odgovoran za svijet u decenijama koje nadolaze i zbog toga je na nama odogornost da osiguramo mir prevashodno u Evropi i Americi”, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj