NAKON SASTANKA U BRISELU! Jens Stoltenberg: Ako je spremna BiH, spreman je i NATO

 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je nakon dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova da odobrenje prvog bh. Godi┼ínjeg nacionalnog programa, koji predstavlja zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a, podrazumijeva ekonomske, politi─Źke, sigurnosne i druge reforme u Bosni i Hercegovini.

“Mi podr┼żavamo NATO integracije Bosne i Hercegovine i reforme koje je neophodno provesti na tom putu”, kazao je Stoltenberg, dodav┼íi da se jutro┼ínjem sastanku o Zapadnom Balkanu pridru┼żila visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini aludiraju─çi da taj region ima podr┼íku EU kao i NATO-a.

Napomenuo je da su oni donijeli svoju odluku, a da je sada na Bosni i Hercegovini da donese svoju odluku.

“BiH smo dopustili da odlu─Źi, postat ─çe punopravna ─Źlanica NATO-a ukoliko za to budu spremni. Ali pustimo njima neka odlu─Źe. Mi smo spremni, ako su i oni”, rekao je Stoltenberg, napominju─çi da ─çe sljede─çe godine biti odr┼żan ministarski sastanak u Washingtonu.

Naveo je kako je Makedonija dobila historijsku mogu─çnost da zavr┼íi proces integracija i pridru┼żi se NATO-u.

“NATO je odgovoran za svijet u decenijama koje nadolaze i zbog toga je na nama odogornost da osiguramo mir prevashodno u Evropi i Americi”, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj