NEVJEROVATAN PODUHVAT! Više od 450 svećenika već mjesec i pol dana drži misu kako bi spriječili deportaciju migrantske obitelji

Više od 450 svećenika različitih denominacija obavlja danonoćno bogoslužje već gotovo mjesec i pola dana u protestantskoj crkvi u Haagu kako bi spriječili ulazak nizozemske policije i deportacija armenske obitelji Tamrazyan koja se sklonila u crkvu nakon što joj je odbijen politički azil, piše tportal. 

Slikovni rezultat za Tamrazyan family netherlands

Rupa u zakonu

Armenska obitelj koristi rupu u nizozemskom zakonu koji sprječava vlasti da interveniraju na mjestu na kojem se održava vjerska liturgiju. Naime, obitelj Tamrazyan napustila je Armeniju 2009. godine zbog političkog aktivizma glave obitelji koja posljednje tri godine živi u obližnjem gradu Katwijku.

Međutim, prošlog rujna obaviješteni su kako je izdan nalog za njihovu deportaciju  pa je 21-godišnja članica obitelji Hayarpi Tamrazyan objavila videosnimku u kojoj poziva da im se odobri politički azil.

Slikovni rezultat za Tamrazyan family netherlands

‘Ovog tjedna trebali bi biti protjerani iz Nizozemske nakon devet godina. U ime svojeg brata i sestre molim vas za pomoć’, navela je Hayarpi u snimci objavljenoj na Twitteru.

Snalažljiv pastor

Reformirana crkva u Katwijku objavila je kako je primila obitelj zbog velikih mogućnost da će glava obitelji biti ubijen, dok su kao drugi razlog naveli što je obitelj već devet godina u Nizozemskoj. Njima je u pomoć uskočila druga protestantska crkva Bethel iz Haaga, čiji je pastor Axel Wicke obitelji ponudio smještaj.

Zbog rupe u zakonu pastor Wicke krenuo je s 24-satnim služenjem svete mise dok se ne riješi pitanje azila za Tamrazyanove. Njemu su u pomoć uskočili svećenici različitih denominacija iz različitih zemalja.

Podrška Nizozemaca

“Zasad se za oltarom i propovjedaonicom smijenilo više od 450 svećenika različitih denominacija koji se izmjenjuju prema prethodnom dogovoru”, kazao je pastor Wicke, dodajući kako posljednjih dana bogoslužje u crkvi obavljaju svećenici iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke, prenosi tportal.

Akciju su poduprijeli brojni Nizozemci koji bez obzira na svoju vjeroisposvijest dolaze na neprekidnu misu kako bi pali podršku obitelji, te objavljuju na društvenim mrežama fotografije i snimke neprekidne mise.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj