OBAVIJESTILI VLADU REPUBLIKE TURSKE: SAD se pripremaju za ulazak vojnih brodova u Crno more

Američka vojska tražila je od Stejt departmenta da obavijesti vladu Turske o namjeri da njeni ratni brodovi uplove u Crno more, prenose mediji.

Ovaj mogući potez dolazi nakon incidenta u Kerčkom moreuzu od 25. novembra kada su ukrajinski ratni brodovi ušli u teritorijalne vode Rusije kršeći međunarodno pravo. Ruske vlasti zaplijenile su brodove nakon što su oni odbili da odgovore na zakonite zahtjeve da se zaustave i zadržale 24 mornara koji su se na brodovima nalazili, prenio je CNN pozivajući se na tri vladina izvora.

Zahtjev će američkoj mornarici omogućiti da uđe u ovu oblast, ali to ne znači da će ove akcije biti preduzete, istakli su izvori.

Mediji navode da bi ovaj potez mogao potencijalno da poveća tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Vašington je pozvao Moskvu da oslobodi mornare i vrati zadržane brodove Ukrajini. Američki predsjednik Donald Tramp odlučio je da otkaže sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom na samitu G20 u Argentini nakon što je dobio izvještaj o kerčkom incidentu.

Putin je ovaj incident nazvao unaprijed pripremljenom provokacijom kao izgovor da se u Ukrajini uvede ratno stanje prije predsjedničkih izbora u zemlji. Ratno stanje moglo bi da utiče na kampanju koja treba da počne krajem decembra, usljed pada rejtinga predsjednika Petra Porošenka, dodao je Putin.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj