DOK TRAMP LIKUJE NAD PROTESTIMA U FRANCUSKOJ! Francuske obavještajne službe i Vlada upozoravaju da se ne radi o demonstrantima: Pokret “žuti prsluci” će u subotu pokušati izvesti državni udar!

Američki predsjednik Donald Trump narugao se svojem kolegi francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu na Twitteru zbog problema s nasilnim protestima protiv povećanja poreza na gorivo u Francuskoj. Sa druge strane francuske obavještajne službe i Vlada upozoravaju da bi se skup najavljen za subotu mogao pretvoriti u pravi državni udar jer kako tvrde iz vlade ne radi se o ljudima koji žele protestovati već o pučistima koji pozivaju na oružje.

Trampova ‘rugalica’

“Drago mi je da su se moj prijatelj @EmmanuelMacron i demonstranti u Parizu složili s mojim zaključkom otprije dvije godine”, napisao je Tramp u tvitu u utorak.

“Pariški sporazum užasno je manjkav jer povećava cijene energenata za odgovorne zemlje dok prikriva neke od najgorih zagađivača”, poručio je Tramp, referirajući se na globalni sporazum o okolišu sastavljen u Parizu 2015. godine, prenosi Index.hr

Ranije je francuski premijer Eduar Filip odlučio je odgoditi povećanje poreza na gorivo na barem šest mjeseci kao odgovor na proteste koji traju već sedmicama i često su nasilni, a taj potez tako je postao prvi veći zaokret u politici Makronove administracije u 18 mjeseci koliko je na vlasti.

Protesti u subotu ili ‘državni udar’

Vlasti Francuske se plaše da će pokret “žuti prsluci” pokušati da izvede državni udar, piše “Figaro”. Brigu Jelisejske palate izaziva namjera demonstranata da krenu ka predsjedničkoj rezidenciji tokom akcije koja je planirana za subotu.

Francuski premijer Eduar Filip rekao je da će 89.000 pripadnika snaga bezbjednosti biti raspoređeno širom zemlje u subotu, za kada su najavljeni novi protesti “žutih prsluka”. Specijalne službe su upozorile vlasti na prijetnje ubistvom i pozive na dizanje na oružje “žutih prsluka”.

“To su pučisti. To je pokušaj puča”, izjavio je za list neimenovani izvor u Vladi Francuske.

Prema informacijama lista, zaposleni u jednom ministarstvu su dobili naređenje da se ne pojavljuju na radnom mjestu za vikend. Iako su francuske vlasti odbacile takse, pokret nastavlja da protestuje. Kako prenose mediji, na Facebooku se već oko 6.000 ljudi prijavilo da će prisustvovati protestu.

Prema Filipovim riječima, od 89.000 pripadnika bezbjednosnih snaga, 8.000 biće raspoređeno u Parizu, kao i oklopna vozila, javlja Reuters.

“Suočavamo se sa ljudima koji nisu tu da bi protestovali, već da bi razbijali i želimo da se opskrbimo sredstvima koja će ih spriječiti da se razulare”, rekao je Filip gostujući na televiziji “TF1”.

Prema njegovim riječima, biće upotrijebljeno 10-ak oklopnih vozila koja pripadaju žandarmeriji, što će biti prvi put otkad su 2005. neredi izbili u pariskim predgrađima.

ČIM SPOMENE EVROPSKE INTERESE I VOJSKU, MACRON ‘DOBIJE’ PROTESTE! Više od 100 povrijeđenih u pariskim protestima organizovanim navodno ‘zbog visokih cijena goriva’

Policijske snage brane Republiku

Premijer Francuske je ranije izjavio da je otvoren za nove mjere u korist radnika s najnižim zaradama, a to je poručio u trenutku kada se vlada priprema za suočavanje s još jednom rundom protesta “žutih prsluka”.

U obraćanju poslanicima, Filip je naglasio da su snage reda tokom protesta prošle subote “branile Republiku” i da su “oličenje Republike”, a da su bile žrtve “nevjerovatno razularenog nasilja čiji je cilj bio napasti, povrijediti, pa čak i ubiti”, prenijeli su francuski mediji.

Ujedno je tada najavio da će “izuzetno obimne snage”, kao pojačanje za već raspoređenih 65.000 pripadnika bezbjednosnih snaga, biti 8. decembra raspoređeno širom zemlje.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] DOK TRAMP LIKUJE NAD PROTESTIMA U FRANCUSKOJ! Francuske obavještajne službe i Vlada upozoravaju da… […]

  2. […] DOK TRAMP LIKUJE NAD PROTESTIMA U FRANCUSKOJ! Francuske obavještajne službe i Vlada upozoravaju da… […]

Komentiraj