PARLAMENTARCE STAVILA PRED IZBOR! May: Ili moj sporazum ili nema Brexita

Britanska premijerka Theresa May izjavila je danas da su britanski poslanici suočeni s izborom, uoči glasanja o njenom sporazumu o Brexitu, da li da odobre njen sporazum, da se suoče s napuštanjem EU bez sporazuma ili da čak odustanu od Brexita.

Kazala je da je razgovarala s poslanicima o davanju veće uloge parlamentu u odlučivanju da li će biti pokrenut aranžman o sjevernoirskoj granici, iako je pružila tek šture detalje.

“Tri su opcije: ili da napustimo Evropsku uniju sa sporazumom, da odemo bez sporazuma ili da Brexita uopće ne bude”,  izjavila je May za BBC radio.

“Jasno je da ima onih u Donjem domu koji žele da ometu Brexit i ponište glasanje britanskog naroda, i to nije ispravno”, kazala je. May je u više navrata izbjegavala pitanja da li će odgoditi glasanje u parlamentu zakazano za 11. decembar, ali nije nagovijestila eventualne ustupke oko graničnog aranžmana Sjeverne Irske s EU.

Upitana više puta da li ima “plan B” ukoliko njen sporazum bude odbijen, ona nije direktno odgovorila na ta pitanja, prenosi agencija Reuters.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj