RUKAVICE SU SKINUTE! Slijede nove napetosti između Kine i Zapada zbog hapšenja kćerke vlasnika kineskog tehnološkog diva Huaweija i šefice financija te korporacije

Hapšenje Meng Wanzhou, kćeri vlasnika kineskog tehnološkog diva Huaweija i šefice financija te korporacije, nesumnjivo će izazvati velike napetosti između Kine i zapada.

Meng Wanzhou uhićena je prošle subote u zračnoj luci u Vancouveru i to po ekstradicijskom zahtjevu Sjedinjenih Država, ali je vijest o uhićenju objavljena tek jučer. Zanimljivo je da se i dalje ne zna za što se Wanzhou tereti.

Kina je reagirala – bijesom. Traže hitno oslobađanje moćne direktorice, a uhićenje nazivaju “kršenjem ljudskih prava”.Uhićenje stiže u izuzetno osjetljivo vrijeme za odnose Kine i SAD-a. Ove dvije supersile su, naime, već neko vrijeme u otorenom trgovinskom ratu, pri čemu jedna drugoj propisuju namete na uvoz robe teške milijarde dolara.

Tko je Meng Wanzhou?

Meng Wanzhou je kći vlasnika i osnivača Huaweija te šefica financija te tvrtke, koja je pak jedna od najvećih telekomunikacijskih kompanija na svijetu, koja je nedavno postala drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, pretekavši američki Apple.

Što sve znamo o uhićenju?

Bilo kakvi detalji o optužbama protiv Meng Wanzhou i dalje su nepoznate. No, čini se da je razlog tajnovitosti činjenica da je Wanzhou sama od kanadskog suca zatražila da ta informacija ne bude objavljena u javnosti, što je on odobrio.

Kanadske vlasti nisu otkrile informaciju o uhićenju sve do jučer, kad se prvi put pojavila na sudu nakon subotnjeg uhićenja.

O slučaju se oglasio i kanadski premijer Justin Trudeau, koji je rekao da je njegova vlada bila obaviještena o uhićenju nekoliko dana prije, dodavši kako to nije igralo nikakvu ulogu.

“Kanada je zemlja s neovisnim sudstvom”, rekao je Trudeau, zanijekavši da uhićenje ima političke konotacije.

Zašto zapad brine oko Huaweija?

Niz zapadnih vlada strahuje da Peking kroz mobilnu mrežu pete generacije 5G, ali i ostale komunikacijske mreže putem Huaweija pokušava proširiti svoje špijunske kapacitete, iako sama korporacija tvrdi da nije pod kontrolom kineske vlade.

Američke vlasti već neko vrijeme optužuju Huawei da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Japan je na rubu zabrane uređaja koje su proizveli Huawei i ZTE (još jedna kineska IT kompanija) i to zbog zabrinutosti oko cyber-sigurnosti. Australija i Novi Zeland već su povukli takve poteze.

“Rukavice su skinute”

Kako piše BBC-eva dopisnica iz Azije Karishma Vaswani, teško je precijeniti simbolizam i značaj uhićenja Meng Wanzhou.

“Huawei je krunski dragulj kineske tehnologije, a Wanzhou je njezina princeza. Iako i dalje nije jasno za što ju se optužuje, ovaj slučaj je puno više od uhićenja jedne žene odnosno jedne kompanije, piše dopisnica.

Ovo uhićenje moglo bi drastično naštetiti odnosima između SAD-a i Kine u jednom od vjerojatno najgorih mogućih trenutaka u povijesti ove dvije supersile, navodi Vashwani, pa dodaje kako su “rukavice skinute”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj