SKLOPLJEN SPORAZUM O RAZMJENI ZATVORENIKA: Generalni sekretar UN-a zadovoljan mirovnim pregovorima o Jemenu

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres je izrazio zadovoljstvo zbog mirovnih pregovora za okončanje rata u Jemenu koji su danas počeli u Štokholmu, glavnom gradu Švedske.

U saopćenju Ureda generalnog sekretara UN-a se navodi da je Guterres posebno optimističan što će u okviru pregovora biti održani “konsultativni sastanci”.

Guterres je apelovao na postizanje napretka, napominjući da sve strane trebaju biti fleksibilne i konstruktivne.

“Generalni sekretar zaraćene strane u Jemenu poziva da poduzmu mjere kako bi smanjili tenzije i riješili ekonomsku i humanitarnu krizu koja ozbiljno ugrožava ljudske živote”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je političko rješenje, koje bi bilo postignuto putem dijaloga, jedini način da se zaustave oružani sukobi u Jemenu i okonča humanitarna kriza.

Sklopljen sporazum o razmjeni zatvorenika

Podsjetimo, predstavnici Vlade Jemena i pobunjeničkog pokreta Huta sklopili su danas sporazum o razmjeni zatvorenika, potvrdio je specijalni izaslanik UN-a za Jemen Martin Griffiths.

Mirovni pregovori za okončanje rata u Jemenu počeli su danas u Štokholmu, glavnom gradu Švedske. Oni se vode pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN), a za pregovarački stol sjele su delegacije međunarodno priznate Vlade Jemena i pobunjeničkog pokreta Huta.

Pregovorima prisustvuje specijalni izaslanik UN-a za Jemen Martin Griffith te ministrica vanjskih poslova Švedske Margot Wallstrom.

Naredni dani će biti prekretnica

Specijalni predstavnik UN-a Griffiths istakao je kako će naredni dani biti prekretnica u cjelokupnim pregovorima te je potvrdio kako je postignut sporazum oko razmjene zarobljenika.

Očekuje se da će pregovori o Jemenu u palati Johannesberg, 77 kilometara od Štokholma, trajati narednih 10 dana. Navedeno je kako nije planirano da tokom prvih dana pregovora dolazi do direktnog susreta predstavnika Vlade Jemena i pokreta Huta.

Jemen poprište duboke političke i sigurnosne krize

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Huta kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj