U BLIZINI ZONE RAZDVAJANJA: Izraelski vojnici pucali na vozilo libanskih snaga, Netanyahu odmah obavijestio Putina

Izraelski vojnici ispalili su hice upozorenja ka vozilu libanske vojske u blizini zone razdvajanja koju je UN uspostavio između Izraela i Libana, javili su libanski mediji. Libanska novinska agencija NNA javila je da su izraelski vojnici pucali istočno od libanskog sela Meiss el Jabal, na vozilo koje je vršilo rutinsku patrolu.

Povezana slika

Najnoviji incident desio se usljed operacije vojske Izraela koja pokušava da otkrije tunele koje duž granice koristi libanski “Hezbolah” Libanska vojska i Privremene snage UN-A u Libanu vrše intenzivnije patrole duž takozvane “plave linije” na granici, nakon što je izraelska vojska započela operaciju “Sjeverni štit”, čiji je cilj otkrivanje tunela duž granice.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je prošle sedmice da bi Izrael mogao započeti operaciju i na samoj teritoriji Libana, kako bi uništio podzemne tunele koje, navodno, koriste militanti “Hezbolaha” za krijumčarenje oružja i militanata u Izrael. Libanski zvaničnici negirali su postojanje takvih tunela i pozvali Tel Aviv da iznese čvrste dokaze o navodnim lokacijama tunela.

Netanyahu izvjestio Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su putem telefona o dešavanjima na Bliskom istoku.

U saopćenju iz press centra ruskog Kremlja navedeno je kako je riječ o razgovoru koji je obavljen na inicijativu izraelske strane. Netanyahu je tokom razgovora Putina informisao o aktivnostima izraelske vojske na libanskoj granici.

Putin je ukazao na značaj Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1701 koja se odnosi na vojna djelovanja u Libanu. Naglasio je kako je neophodno koordinirano djelovati s privremenim misijama UN-a u Libanu.

Tokom razgovora Putin i Netanyahu dotakli su se i situacije u Siriji. Istaknuto je kako je neophodno jačati vojnu saradnju između Rusije i Izraela.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj