(VIDEO) PRVI ZVUKOVI SA CRVENE PLANETE: Šta se čuje na Marsu?

Sonda Insight koja se od prošle nedjelje nalazi na površini Marsa, snimila je zvuke marsovskog vjetra, tutnjavu niske frekvencije. Snimak je juče objavio NASA-in centar za razvoj.

Slikovni rezultat za mars sonda insight globalcir.com

Procjenjuje se da je vjetar bio brzine 16 do 24 kilometara na sat, a naučnici navode da je riječ o prvim zvucima s Marsa koje ljudsko uho može da čuje.

“Podsjeća me na sjedenje napolju u vjetrovito ljetnje popodne. U neku ruku, ovako bi zvučalo da sjedite u sondi InSight na Marsu”, rekao je Don Benfild, naučnik s univerziteta Kornel.

Naučnici uključeni u projekat slažu se da zvuk ima vanzemaljski kvalitet. Tomas Pajk sa Imperijalnog koledža u Londonu kaže da su zvuci “prilično drugačiji od svega što smo iskusili na Zemlji”.

Buku je napravio vjetar koji je pukao u solarne panele InSighta i tako izazvao vibriranje cijele svemirske sonde. Zvukove su snimili senzor za vazdušni pritisak i seizmometar sonde.

Niska frekvencija je posljedica male gustine vazduha na Marsu ali i samog seizmometra, čija svrha je otkrivanje seizmičkih talasa u podzemju.

InSight je na Mars sletio 26. novembra.

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj