(VIDEO) NAKON UBISTVA MLADIĆA KRAJEM OKTOBRA: Napeto na grčko-albanskoj granici zbog zabrane parastosa

Na grčko-albanskoj granici danas je došlo do jačanja napetosti, jer su albanski policajci zaustavili desetine grčkih građana koji su htjeli da uđu u tu zemlju da bi prisustvovali parastosu Grku Konstantinosu Kacifasu. Kacifas je ubijen 28. oktobra u razmjeni vatre sa albanskom policijom u albanskom selu Bulartu.

Napeto na grčko-albanskoj granici zbog zabrane parastosa
Albansko stanovništvo jutros je formiralo “živi lanac” u znak protesta što su autobusi sa grčkim građanima krenuli u Bularat, prenio je Ekatimerini. Ubistvo se inače dogodilo u albanskom selu Bularat, u kojem većinu stanovnika čine Grci, u trenutku kad se obilježavala godišnjica ulaska Grčke u Drugi svjetski rat, a to je 28. oktobar 1940. godine.

Prema albanskim medijima, Kacifas je pucao iz “kalašnjikova” na albanske policajce koji su skidali grčku zastavu, dok predstavnici organizacija Grka u Albaniji smatraju da je “policija mogla da ga uhapsi”. Albanski mediji su prenijeli tada i da je Kacifas bio član desničarske stranke “Zlatna zora”.

PROFESIONALNI FAŠISTIČKI HUŠKAČI: ‘Zlatna zora’ kopa po starim ranama Albanaca i Grka

U saopštenju albanske policije je navedeno da je Kacifas najprije pucao u vazduh, a potom i na policijska vozila koja su mu se približavala. Albanska policija navela je da je on ubijen u razmjeni vatre.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj