PRIJETI JOJ 30 GODINA ZATVORA: Kina traži hitno oslobađanje potpredsjednice Huaweija

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Kanadu da odmah oslobodi potpredsjednicu i finansijsku direktoricu kineskog proizvođača mobilnih telefona Huawei Meng Wanghzou, koja je uhapšena prije sedam dana, i upozorilo Ottawu da će u protivnom snositi posljedice.

Kanadski ambasador u Pekingu pozvan je u Ministarstvo, gdje mu je zamjenik šefa kineske diplomatije Le Yucheng prenio upozorenje i uručio “oštar protest”, prenosi Reuters. Meng je uhapšena prije nedjelju dana u Kanadi, gde joj prijeti ekstradicija u Sjedinjene Američke Države.

Washington je optužuje da je prikrivala veze kompanije sa jednom firmom koja je pokušala da proda opremu Iranu uprkos američkim sankcijama.

Prijeti joj 30 godina zatvora

Reagujući na hapšenje, Huawei je u saopštenju naveo da nije svestan bilo kakve zloupotrebe, dodajući da je delovanje bilo u skladu sa svim primenjivim zakonima.

“Kompaniji je pruženo vrlo malo informacija u vezi sa optužbama i nismo svesni bilo kakve zloupotrebe gospođe Meng Wanzhou”, saopšteno je iz Huaweia.

Mengo, kćerka osnivača kineske kompanije Huawei Rena Zhengfeia, pojavila se u petak pred sudom u Vankuveru.

Kanadski tužilac je tada rekao da ona namerava da pobegne iz te zemlje, jer se u SAD suočava sa optužbama na osnovu kojih bi mogla biti osuđena do 30 godina zatvora.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj