KLJUČNI NEPRIJATELJ SALVINIJEVOJ ANTIMIGRANTSKOJ POLITICI JE CRKVA! ‘Zamislite, u Italiji je zločin napustiti psa, ali nije zločin napustiti ljude…’

Jednog od ključnih protivnika svojim antiimigrantskim politikama, Matteo Salvini, talijanski ministar unutarnjih poslova, čelni čovjek Lige i zapravo ključna politička figura u Vladi, pronašao je u – Katoličkoj crkvi.

Nove zakonske promjene su “prisilile” Crkvu na obuhvatniju aktivaciju resursa. Krajem prošlog mjeseca je usvojen u parlamentu, a prošli tjedan potvrđen i od predsjednika države, novi zakon, popularno znan kao “Salvinijev dekret“, kojim se život izbjeglica na talijanskom tlu snažno ugrožava. Naime, veliki dio njih gubi pravo na humanitarnu pomoć i zaštitu te se suočava sa životom na ulici: izbacivanjem iz prihvatnih centara. To se u prvom redu odnosi na one koji ne mogu steći, zbog raznih razloga, izbjeglički status, ali ne mogu biti niti deportirani u zemlju porijekla.

Međutim, nisu svi gradovi i općine krenuli u provedbu novih zakonskih mjera. Među njima ima i gradova na čijem su čelu članovi Pokreta pet zvijezda, Salvinijeva koalicijskog partnera. A ondje gdje se lokalna samouprava odlučila na provedbu zakona, svojim je resursima u brojnim slučajevima uskočila Crkva. Prošlog je tjedna iz jednog prihvatnog centra na Siciliji izbačeno 50-ak ljudi. Tamošnji biskup, mons. Calogero Peri, odmah je reagirao i osigurao 40-ak kreveta u crkvenim prostorijama blizu centra, a za preostale je najavio da će u koordinaciji s drugim biskupima osigurati smještaj. Koliko god da ih bude.

Peri je naglasio da se ovdje ne radi o politici već o najosnovnijem pomaganju ljudima. Zatim je dodao: “Zamislite, u Italiji je zločin napustiti psa, ali nije zločin napustiti ljude. Zapravo, situacija je još gora: napuštanje muškaraca, žena i djece postalo je zakon.” Brojna crkvena lica po Italiji dijele slične priče i sudjeluju u zaštiti izbjeglica, između ostalog i seksualnih radnica koje su žrtve trgovanja ljudima. Prema podacima Talijanske episkopalne konferencije, tamošnja je Katolička crkva u posljednje dvije godine osigurala smještaj za 27.000 izbjeglica.U isto vrijeme, Katolička crkva u Hrvatskoj se bavi ekskulpacijom onih koji su prije sedamdesetak godina ubijali muškarce, žene i djecu koji su bili drukčijeg porijekla.

 

(Global CIR/Bilten)

Objavljeno u:

Komentiraj