NE ŽELI BLOKADU INSTITUCIJA ZBOG ‘DEKORACIJE’! Dodik: Neka u prostoriji bude samo jedna zastava BiH i možemo raditi!

Milorad Dodik na press konferenciji u Istočnom Sarajevu kazao je da je osnovni razlog što Predsjedništvo BiH ne može da funkcioniše – dekoracija.

Dodik: Osnovni razlog zašto ne možemo da funkcionišemo

“U svim mjestima uvijek ćete vidjeti dvije identične zastave, to je zastava BiH i Federacije BiH. Ako hoće da imaju sjednicu – da bar jednu izbace i neka ostane jedna koja simbolizuje priču zajedničkih institucija”, poručio je Dodik.

On je kazao da je danas bila potreba da se imenuju prijedlozi za sastav Vijeća ministara – ali je ispao problem “uređenja prostorije”.

“Predlagao sam da se napravi neutralna struktura, prostorija bez obilježja. Džaferović nije pristao. Bio sam u poziciji da odložim konsultacije”, poručio je Dodik novinarima.

“Da bi se dala šansa radu – predlažem da to urade. Ili da u salu gdje se održava sjednica stavi zastava Republike Srpske. Neću da učestuvjem tamo gdje nema adekvatnog predstavljanja. Ja sam izabran u ime Republike Srpske i srpskog naroda. Ja sam primarno srpski član Predsjedništva i moj rad je u ime naroda”, poručio je.

Kazao je da ne želi da čini loše Federaciji BiH, ali u pogledu predstavljanja želi da iza njega stoji simbol njegovog pripadništva.

“Zastavu Republike Srpske je povrdio i Ustavni sud Republike Srpske”, dodao je uz poruku da ne želi da ni on ni RS budu diskriminisani u Predsjedništvu.

“Sutra mogu da radim ako jedna zastava bude izabačena. Predložit ću izmjene Poslovnika o radu, gdje će biti predloženo da se uključi i zastava RS. I Zakon o zastavi, ako budu Bošnjaci spremni – imamo rješenje”, dodao je Dodik.

“Stalno me guraju u Poslovnik, imam pravo da odgodim konsultacije na 48 sati. Otići ću u Banjaluku, održati linkom”,pojasnio je.

“Imamo mnogo posla, ne reagujemo na ugovore. Ja ne bježim od rada ali ne želim u ovim uslovima. Nije Džaferović jedini pravnik, da govori šta može, a šta ne”, izjavio je novinarima.

O prijedlogu mandata za sastav Vijeća ministara Dodik je rekao da je prijedlog stranaka okupljenih oko SNSD-a Zoran Tegeltija, a DNS će podržati taj prijedlog.

Džaferović: Nikada neću prihvatiti da se iz zgrade Predsjedništva iznese zastava BiH

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović obratio se medijima nakon što su otkazane današnje konsultacije o izboru novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Džaferović je kazao da su u ponedjeljak iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika stigli zahtjevi za uklanjanje zastave BiH iz sale u kojoj su se trebale održati konsultacije.

– Naravno, ja to nisam prihvatio i nikada to neću prihvatiti. Mi smo kolektivni šef države BiH i uklanjanje zastave BiH iz sale u kojoj zasjeda Predsjedništvo BiH je povreda države BiH. Ja nikada na to neću pristati – kazao je Džaferović.

Dodao je da je tokom današnjeg dana stigao novi zahtjev, a to je da se pored zastave BiH istakne i zastava entiteta RS.

– Ja to nisam mogao prihvatiti i ne mogu to prihvatiti. Ovo je državna institucija u kojoj, u skladu sa Zakonom o zastavi BiH, može biti samo zastava BiH. Nakon toga je gospodin Dodik otkazao današnje konsultacije i onda je bez dogovora sa mnom zakazao konsultacije u pisanoj formi. Zatražio je od političkih stranaka da do sutra dostave prijedloge kandidata. To je urađeno bez konsultacija sa mnom – pojasnio je Džaferović.

Podsjetio je da je za sutra zakazana sjednica Predsjedništva BiH te da bi se ona trebala održati na isti način na koji su održavane dosadašnje sjednice.

– Zakazane su konsultacije članova Predsjedništva, koje se uobičajeno održavaju u kabinetu predsjedavajućeg. Ja ću sutra u 12.00 sati otići u kabinet predsjedavajućeg na konsultacije, a onda na sjednicu Predsjedništva u salu broj 30 u 14.00 sati, u ovom ambijentu i ovim okolnostima. Nikakve promjene u toj sali, što se mene tiče, neće moći biti jer bilo kakva promjena je povreda zastave, a to je povreda države BiH, na što ja nikada neću pristati – poručio je Džaferović.

Mogućnost učešća Milorada Dodika sutrašnjoj sjednici Predsjedništva BiH putem videolinka je, smatra Džaferović, neprihvatljiva.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj