EU: Izbor članova Predsjedništva BiH je legalan

Za manje od mjesec Bosna i Hercegovina je dva puta bila tema razgovora ministara vanjskih poslova EU. Zasjedanje Vijeća EU u novembru prošlo je u znaku inicijative Hrvatske na prioritetnoj ustavnoj primjeni rezultata izbora i reformi Izbornog zakona, piše DW.

Decembarskoj raspravi ministara zemalja članica prethodilo je otvoreno pismo tri bivša visoka predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji su upozorili EU na miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini (Federica Mogherini), kojoj je otvoreno pismo i bilo upućeno, kaže da se za početak lideri u BiH moraju ohrabriti i preuzeti odgovornost te što prije formirati vlast da bi nastavili s Reformskom agendom u zemlji.

– Bila sam svjedok neočekivano dobrih koraka koje je BiH uspjela ostvariti u razdoblju od 2014. godine do danas. Naravno da poslije izbora ima poteškoća. Država ima specifično uređenje, ali sam i pored toga uvjerena da lideri, kao i narod u BiH mogu ujedinjeni napredovati u reformama – poručila je Mogerini.

Ona je ocijenila da će i pitanje izbora u BiH morati biti rješavano ”što je prije moguće”, ali tek pošto se uspostavi vlast i nastavi reformski proces.

– Potrebno je naći pravi balans između jedinstvenog uređenja zemlje i EU standarda. Kada se formira vlast i Reformska agenda nastavi, vjerujem da će i ovo pitanje biti rješavano na kooperativan način – zaključila je Mogerini.

Hrvatska odbacila otvoreno pismo

Iz ureda Mogerini potvrdili su za DW da je ona razmotrila otvoreno pismo tri nekadašnja visoka predstavnika u BiH i naglasili su da se pozicija EU nije promijenila.

– Legalnost izbornog procesa za članove Predsjedništva BiH se ne dovodi u pitanje. Mi ponavljamo neophodnost brzog formiranja zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti, uključujući i iznalaženje rješenja kada je riječ o Domu naroda Federacije BiH. Unija ostaje posvećena pružanju podrške vlastima u BiH na iznalaženju rješenja za reformu izbornog zakonodavstva u skladu s odlukom domaćih sudova i vladavinom prava, a u cilju ispunjavanja odluka međunarodnih sudova i evropskih standarda – izjavila je za DW Maja Kocijančić, portparol Evropske komisije.

Otvoreno pismo nekadašnjih visokih predstavnika Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown), Kristijana Švarc-Šilinga (Christian Schwarz-Schilling) i Karla Bilta (Carl Bildt) ministri vanjskih poslova EU tokom rasprave o BiH ”nisu ni spominjali”, izjavila je hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić.

– Ja sam se samo na njega pozvala odbacujući ga i smatrajući ga zaista neprimjerenim i prema Hrvatskoj, ali i prema institucijama EU, s obzirom na to da se miješa u njihov rad i odluke. Očigledno da pismo nije imalo učinak koji se želio – zaključila je Pejčinović-Burić.

Ona je navela da su u raspravi o BiH u Vijeću EU “spomenute najvažnije teme”, od formiranja vlasti preko Izbornog zakona i Reformske agende.

– Hrvatska je ponovila stav da je važno da se što prije pristupi izmjeni Izbornog zakona, a da se u implementaciji izbornih rezultata mora primijeniti presuda Ustavnog suda u slučaju ”Ljubić”, a vezano za formiranje Doma naroda Federacije – kaže Pejčinović-Burić.

Ocjenjujući da je Ustavni sud zaključio kako je ovo načelo ”natkriljujuće” i da važi i za druga pitanja kada je riječ o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, Pejčinović-Burić je u Briselu ponovo izrazila nadu da će ono biti primijenjeno u provedbi izbornih rezultata na svim nivoima u BiH.

(Global CIR/DW)

Komentiraj