NA PLAVOJ PLANETI TADA JE VLADALA SUŠA: 2030. godine Zemlja se ‘vraća’ u stanje od pre tri miliona godina

Očekuje se da će klima na Zemlji 2030. godine biti kao što je bila pre tri miliona godina – pišu istraživači u studiji objavljenoj u ponedjeljak u časopisu Američke naučne akademije (PNAS).

Taj period je sredina pliocena, kada je na Zemlji bila suša, Sjeverna i Južna Amerika se još nisu spojile, Grenland još nije bio zamrznut, a nivo okeana je bio 18 metara viši nego što je sada. Prosječna temperatura je tada bila 1,8 do 3,6 stepeni Celzijusa iznad sadašnje.

“Idemo ka veoma dramatičnim promjenama u izuzetno kratkom vremenu”, rekao je Džek Vilijams, profesor nauke o Zemlji i stručnjak za paleo-ekologiju i klimatologiju na Univerzitetu u Viskonsinu, u gradu Medisonu.

Ako se nastavi ispuštanje ugljen-dioksida u atmosferu kakvo je sada, istraživači procjenjuju da će se do 2150. godine Zemlja vratiti na stanje u kojem je bila prije 50 miliona godina, u zoru evolucije prvih sisara, kada su već davno bili izumrli dinosaurusi (pre 65 miliona godina).

Zaleđenim kapama na polovima Zemlje dugo treba da se otope, tako da Grenland neće ponovo postati zelen već u sljedećem vijeku, rekao je Vilijams za AFP.

Za to vrijeme nivo okeana neće porasti svih 18 metara. Ali iznenadno zagrijavanje će iznenaditi žive vrste, kojima su milioni godina bili potrebni da se razviju u sadašnju formu.

“Mnoge vrste će zato nestati”, primjećuje koautor studije.

“To ukazuje kako možemo da utičemo na svoju historiju i na historiju Zemlje – tako da razumijemo sadašnje promjene i prilagodimo se”, zaključio je on.

 

(Global CIR/B92)

Komentiraj