POZICIONIRANJE U LATINSKOJ AMERICI! Ruski nuklearni bombarderi sletjeli u Venecuelu, počinje zajednička vojna vježba!

Dva nuklearna bombardera “Tupoljev 160” sletjela su na aerodrom u Karakasu kako bi prisustvovali vojnoj vježbi u Venecueli. Tzv. “blackjack” bombarderi dio su združene vojne vježbe Rusije i Venecuele, koja je organizovana kako bi pokazala rastuću vojnu moć Moskve i učvrstila moć venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura, smatra britanski “Guardian”.

Stvaramo mir, a ne rat

Bombarderi su sletjeli na aerodrom u Karakasu u ponedeljak ujutru, a ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopez istakao je da “ruski avioni ne predstavljaju provokaciju”. – Mi stvaramo mir, a ne rat – rekao je Lopez za državnu televiziju VTV.

Ruski ambasador u Venecueli Vladimir Zameski istakao je da dolazak ruskih bombardera “predstavlja nastavak veoma plodonosne vojne saradnje dvije zemlje, započete još 2005. za vrijeme pokojnog Huga Čaveza”.

Međutim, da su ruske aktivnosti u američkom komšiluku sve samo ne mirotvorne, smatra Harold Trinkunas, specijalista za Venecuelu pri univerzitetu Stenford.

Poruka za SAD

– Ruski uticaj i aktivnosti u Venecueli nisu novost, ali je tajming veoma sumnjiv. Raspoređivanje bombardera je najvjerovatnije signal ruske podrške Madurovom režimu, i to u vrijeme kada i Rusija i Venecuela doživljavaju period visokih tenzija u odnosima sa SAD. Rusija je posljednjih godina sve češće praktikovala vojne operacije na udaljenim krajevima svijeta, a ovaj manevar u Venecueli potvrđuje taj šablon. Ovo je definitivno poruka za SAD – rekao je Trinkunas, a prenosi “Guardian”.

Američki ministar odbrane Džejms Matis je ranije ove godine izjavio da je Nikolas Maduro “neodgovorni despot koji vodi zemlju u propast, te da će na kraju morati da ode”. Kritike nije štedio ni predsjednik SAD-a Donald Tramp, koji je izjavio da “postoji mnogo opcija rješavanja venecuelanske krize”, i zatim dodao:

– Ne isključujem ni vojnu opciju.

Ekonomski rat protiv Venecuele?

Nikolas Maduro je, nakon velike ekonomske krize koja je zemlju gurnula u katastrofalnu situaciju, za sve probleme okrivio SAD i njihov “ekonomski rat protiv Venecuele”. Nedavno je otputovao u Moskvu, gde je dogovorio poslove i investicije u iznosu od šest milijardi dolara, nadajući se da će to pomoći stabilizovanju razorene ekonomije u Venecueli.

Veče prije dolaska ruskih bombardera, Maduro je održao govor u kome je optužio SAD za “pokušaj remećenja demokratskog života u Venecueli”.

SAD: Za razliku od Rusije, mi smo poslali ‘bolnički brod’

S druge strane, portparol Pentagona Robert Mening nazvao je ruski manevar u Venecueli “neprikladnim, imajući u vidu humanitarnu tragediju koja se dešava u toj južnoameričkoj zemlji”.

– Za razliku od Rusa, mi smo poslali bolnički brod kako bismo zbrinuli sve izbjeglice koje su iz Venecuele pobjegle u susjednu Kolumbiju. To je razlika između nas i Rusije, koja kao odgovor na krizu koju je izazvao jedan čovjek šalje bombardere umesto humanitarnu pomoć – zaključio je Mening.

 

(Global CIR/Guardian/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] POZICIONIRANJE U LATINSKOJ AMERICI! Ruski nuklearni bombarderi sletjeli u Venecuelu, počinje zajedn… […]

  2. […] smjenu režima u Karakasu, dotle je jedina strana vojska koja je ušla u Venecuelu – ruska. Moskva je prije nekoliko mjeseci poslala dva bombardera „tu-160”, sposobna da nose nuklearne i konvencionalne rakete dometa 5.500 kilometara. S vojnim avionima […]

Komentiraj