SPRIJEČITI UPLIV TREĆIH ZEMALJA! Đukanović: Proširenje na Zapadni Balkan spasonosno i za Evropsku uniju

Ako Evropska unija u dogledno vrijeme ne integrira zapadni Balkan i ne zaokruži svoje granice na cijelom kontinentu, to otvara mogućnost za upliv trećih zemalja, ne samo na Balkanu nego i u samoj EU.

To je ocjena predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića tokom sinoćnjeg predavanja u Argentini o temi “Zapadni Balkan i EU nakon Brexita, pogled iz Crne Gore”.

Crnogorski predsjednik smatra da je politika proširenja “spasonosna formula i za Evropsku uniju”.

– Nama koji smo u poodmaklom procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji ponekad se čini da je model proširenja ostao zarobljen u matrici s početka ovog vijeka i da se u Briselu dovoljno ne primjećuje da se svijet iz temelja promijenio. Isto bi se moglo reći i za nacionalne elite u Evropi – rekao je Đukanović.

Potrebno je, kako je rekao, novo koheziono tkivo integriranja za novo doba.

– U Evropi su stasale generacije koje ne znaju za strahote Drugog svjetskog rata, niti mogu da shvate vrijednosti višedecenijskog mira, za ljude, za narode i države. A to je bio stožer projekta evropskog ujedinjenja nakon 1945. koji su uspješno inaugurirali tadašnji evropski lideri. Zato znatiželjno očekujemo da vidimo šta će donijeti izbori za Evropski parlament na proljeće iduće godine i kakav će biti odnos nove Evropske komisije prema politici proširenja – ističe Đukanović.

Njegova poruka je, kako je rekao, jedinstvena i za Crnu Goru i za region i za Evropsku uniju.

– Proces proširenja i punog ujedinjenja Evropske unije optimalan je put za moju zemlju, za zapadni Balkan i za Evropu u cjelini – poručio je Đukanović.

On je bio glavni govornik i na svečanosti povodom obilježavanja 200 godina od dolaska prve crnogorske porodice u Argentinu, u čuvenoj palači Hoze de San Martin.

Prilikom predsjednikove posjete potpisan je i sporazum o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Argentine, a planirana je i posjeta provinciji Ćako, gdje je prije 100 godina osnovana prva kolonija La Montenegrina.

 

(Global CIR/Antena-M)

Komentiraj