ZBOG DODIKOVIH PROVOKACIJA! Otkazane konsultacije u zgradi Predsjedništva, upitno i održavanje sutrašnje sjednice!

Na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, u zgradi te institucije su danas trebale biti održane konsultacije o imenovanju novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Međutim, one su otkazane jer je Dodik tražio uklanjanje zastave BiH, čemu se, s druge strane, usprotivio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, s obzirom da se radilo o formalnoj aktivnosti Predsjedništva BiH te je isticanje zastave BiH, s tim u vezi, obavezujuće.

Konsultacijama su, pored članova Predsjedništva BiH, trebali prisustvovati članovi Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović te predstavnici svih parlamentarnih stranaka na državnom nivou.

U pozivu upućenom parlamentarnim strankama Dodik je naveo da su, nakon što je konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma održana 6. decembra ove godine i u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH koji propisuje rokove za donošenje odluke Predsjedništva BiH o imenovanju prvog čovjeka Vijeća ministara, stvoreni uvjeti da Predsjedništvo BiH započne ove konsultacije.

Prema dosadašnjim spekulacijama, novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH trebao bi biti Zoran Tegeltija iz SNSD-a.

Upitno održavanje sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH

Iako je Milorad Dodik za srijedu, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sazvao sjednicu, a na predloženom dnevnom redu se trebalo naći oko 50 tačaka, među kojima su opozivi ambasadora koje je u proteklom mandatu imenovao Mladen Ivanić, nepremostiva prepreka njenom održavanju bit će Dodikovo insistiranje na isticanju zastave entiteta RS, što je protivno Zakonu o zastavi BiH.

Ukoliko ne bude mogao istaknuti entitetsku zastavu pored zastave BiH, što je izvjesno, Dodik je već ranije najavio da neće prisustvovati sjednici već će, kako je kazao, njom predsjedavati iz svog ureda u Istočnom Sarajevu i to putem videolinka.

Međutim, ta je opcija, saznajemo, neprihvatljiva za člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, s obzirom da je mogućnost učešća u sjednici putem videolinka, propisana članom 19. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, otvorena isključivo u slučaju fizičke spriječenosti člana Predsjedništva BiH da prisustvuje sjednici, što definitivno ne odgovara Dodikovim razlozima.

Dodikovo javljanje videolinkom iz Istočnog Sarajeva, sa nekoliko kilometara udaljenosti od zgrade Predsjedništva BiH i bez konkretnih razloga koji idu u prilog njegove fizičke spriječenosti da prisustvuje sjednici, nije mogućnost na koju bi Džaferović mogao pristati.

U tom slučaju sjednica Predsjedništva BiH, prva nakon konstituirajuće iz novembra, neće biti održana, a jedini prihvatljivi uvjeti za njeno održavanje su isticanje isključivo zastave BiH te Dodikovo fizičko prisustvo u zgradi Predsjedništva BiH.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj