KONAČNA ODLUKA HAGA: Radikalima Jojiću i Radeti sudit će se u Srbiji

Apelaciono vijeće sudskog Mehanizma u Hagu danas je praktično odbacilo žalbu tužioca na odluku da proces zvaničnicima Srpske radikalne stranke (SRS) Petru Jojiću i Vjerici Radeti, optuženim za nepoštovanje Haškog suda, bude ustupljen Srbiji, saopćio je Mehanizam.

Vijeće je odbacilo sve argumente koje je protiv ustupanja procesa Srbiji u žalbi navela tužiteljka Diana Ellis.

Budući da, prema pravilima, nije samo moglo donijeti konačnu odluku da se Jojiću i Radeti sudi u Srbiji, Apelaciono vijeće je predmet na postupanje “u skladu s ovim zaključcima” vratilo sudiji koji je donio prvostepenu odluku da srbijanskom pravosuđu ustupi proces protiv radikala.

Apelaciono vijeće, kojim je predsjedavao Theodor Meron, ustanovilo je da sudija Aydin Akay nije načinio nijednu grešku kada je zaključio da je ustupanje suđenja Srbiji u interesu pravde, nasuprot tvrdnjama tužiteljke Ellis.

U toj svojoj odluci, sudija Akay utvrdio je da je Srbija spremna i adekvatno pripremljena da sudi Jojiću i Radeti, a Apelaciono vijeće odbacilo je tvrdnju Ellis da “srpske vlasti nisu voljne da to učine”

Jojića i Radetu Haški tribunal je u oktobru 2012. optužio da su da su utjecali na svjedoke u haškom procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili da ne svjedoče.

Nalog za hapšenje radikala Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015.

S proljeća 2016. godine Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučio je, međutim, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocjenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Hag izruči dvoje radikala.

Na zahtjev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao “crvene potjernice”.

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Vijeću sigurnosti UN-a zbog nesaradnje u slučaju članova SRS-a.

Po zatvaranju Tribunala, na kraju 2017., predmet protiv Jojića i Radete preuzeo je Mehanizam.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj