POTEZ KOJI ĆE DODATNO ZAKOMPLIKOVATI ODNOSE SA SAD-om: Erdogan najavio tursku vojnu operaciju u Siriji za nekoliko dana!

Turska će pokrenuti novu vojnu operaciju protiv kurdskih boraca u Siriji koji uživaju američku podršku “u roku od nekoliko dana”, saopćio je u srijedu predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u potezu koji će vjerovatno dodatno zategnuti odnose između NATO saveznica Turske i Sjedinjenih Država. 

Turska je u posljednjim mjesecima granatirala kurdske položaje s druge strane granice u Siriji, istočno od rijeke Eufrat, i zaprijetila protjerivanjem sirijske kurdske milicije, poznate kao Jedinice narodne zaštite (YPG).

YPG je glavna komponenta milicija pod kurdskim vodstvom u Siriji koje su protjerale radikalnu grupu DAIŠ uz pomoć koalicije pod američkim vodstvom.

Ankara smatra borce YPG-a teroristima zbog njihovih veza s kurdskom pobunom unutar Turske. Američki vojnici su razmješteni uz kurdske borce u sjeveroistočnoj Siriji, djelimično i kako bi spriječili sukobe s Turskom.

– Pokrenut ćemo našu operaciju spašavanja istočno od Eufrata od separtističke organizacije za nekoliko dana. Naš meta nisu američki vojnici, to je teroristička organizacija koja je aktivna u regiji – izjavio je Eroan.

On je pozvao SAD da ne dopuste da “duboka neslaganja” dvije zemlje oko politike prema Siriji ometu buduću saradnju između njih.

Turska je ogorčena američkom podrškom snagama pod kurdskim vodstvom. Ankara je u posljednje vrijeme izražavala nezadovoljstvo odgodama provedbe sporazuma postignutog između Vašingtona i Ankare koji bi praktično ostavio kurdsku miliciju van ključnog sjevernog sirijskog grada Manbija, zapadno od Eufrata.

– Oni nisu pošteni, oni još nisu uklonili teroriste (iz Manbija). Stoga, mi ćemo to učiniti – izjavio je Erdoan nakon sastanka ministarstva odbrane u Ankari, prenosi Associated Press.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj