MIROVNI PREGOVORI ZARAĆENIH STRANA U JEMENU: Huti pristali na povlačenje iz Al-Hudaide, prethodno dogovoreno otvaranje aerodroma u Sani

Pobunjenički pokret Huti pristao je na povlačenje iz Al-Hudaide, lučkog jemenskog grada na obali Crvenog mora koji je u proteklih nekoliko sedmica bio poprište žestokih sukoba i velike humanitarne krize.

Član delegacije pokreta Huti na mirovnim pregovorima u Švedskoj Jamal Amir za AA je kazao da je taj pokret pristao na zahtjev da povuče svoje borce iz Al-Hudaide. “Odobrili smo plan da se pod nadzorom Ujedinjenih nacija iz Al-Hudaide povuku sve naoružane strane i da se u gradu proglasi primirje“, kazao je Amir.

Isti izvor kazao je da su pobunjenici pristali na plan da kontrolu nad lukama u Jemenu, uključujući i onu u Al-Hudaidi, preuzmu snage Ujedinjenih nacija.

Amir je također kazao da će na narednom sastanku biti razgovarano o planu okončanja opsade grada Taiza. On je dodao da su pobunjenici Huti već bili pristali na taj dogovor, ali da ga je odbila “delegacija Rijada“, kako naziva delegaciju vlade Jemena.

Delegacija UN-a kao moderator mirovnih pregovora u Švedskoj ponudila je nacrt rješavanja pet glavnih problema u Jemenu, uključujući okončanje sukoba u Taizu i Al-Hudeidi i radu Centralne banke.

Potreban dodatni pritisak na delegaciju vlade Jemena

Jamal Amir je novinaru AA kazao da je delegacija vlade Jemena odbila sve UN-ove prijedloge koje je specijalni izaslanik za Jemen Martin Griffiths ponudio.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši dodatni pritisak na jemensku vladu kako bi rat u toj zemlji bio okončan.

Delegacije su jučer razmijenile spiskove sa 16.000 zarobljenika koji bi trebali biti oslobođeni razmjenom koju će u drugoj polovici januara nadzirati Međunarodni Crveni križ.

Dogovoreno otvaranje aerodroma u Sani

Zaraćene strane Jemena saglasile su se danas da ponovo otvore aerodrom u Sani i nastave sa izvozom nafte i gasa, rekli su izvori.

Pokret pobunjenika Huti i Vlada koju podržava Saudijska Arabija i dalje pregovaraju o prijedlogu UN-a o spornoj lučkom gradu Hodeidah, koja predstavlja spas za milione stanovnika Jemena koji se suočavaju sa nestašicom hrane i glađu.

Kriza od 2014. godine

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Aktuelni mirovni pregovori u Švedskoj počeli su 6. decembra.

Pobunjenički pokret Huti kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj