WASHINGTON PROTIV NAJAVLJENE TURSKE OPERACIJE U SIRIJI! ‘Ugrozili bi zajedničke interese’

Pentagon je u srijedu priopćio da bi svaka jednostrana akcija u sjeveroistočnoj Siriji bila neprihvatljiva i razlog za veliku zabrinutost, nakon što je Turska najavila da će pokrenuti novu vojnu operaciju na tom području. 

Ankara i Washington dugo su bili u sukobu zbog Sirije, gdje je SAD u borbi protiv DAIŠ-a podupirao kurdski YPG koji Turska smatra terorističkogm organizacijom i produženom rukom zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK).

‘Ugrozili bi zajedničke interese’

Nekoliko sati nakon najave turskoga predsjednika Tayyipa Erdogana da Turska planira operaciju, SAD su upozorile da bi svaka jednostrana vojna akcija ugrozila zajedničke interese osiguravanja granice između Sirije i Turske.

“Bilo koje jednostrano vojno djelovanje u sjeveroističnoj Siriji, posebno u trenutku kad bi se na tom području ili u njegovoj blizini mogao nalaziti američki personal, razlog je za veliku zabrinutost. Svako takvo djelovanje za nas bi bilo neprihvatljivo”, priopćio je glasnogovornik Pentagona Sean Robertson.

Turska je tijekom protekle dvije godine u nekoliko vojnih kampanja protjerala YPG s područja zapadno od Eufrata, ali još nije intervenirala istočno od rijeke, dijelom zato da izbjegne izravan sukob s američkim snagama.

“Za nekoliko dana pokrenut ćemo operaciju kako bismo očistili područje istočno od Eufrata od separatističkih terorista. Naša meta nikad nisu američki vojnici”, rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

“Taj će korak omogućiti otvaranje puta prema političkom rješenju i zdravijoj suradnji”, dodao je.

Turska je opetovano izražavala nezadovoljstvo, kako su rekli, zbog odgoda u provedbi dogovora o zajedničkom održavanju sigurnosti i stabilnosti na području Manbidža, istaknuvši prošloga mjeseca da on mora biti u potpunosti proveden do kraja ove godine.

Washington želi blisko surađivati s Ankarom

Pentagon je priopćio da su koordinacija i konzultacije SAD-a i Turske jedini način rješavanja sigurnosnih problema te da je Washington usredotočen na blisku suradnju s Ankarom.

“Vjerujemo da je dijalog jedini način osiguravanja granice i vjerujemo da će nekoordinirane vojne operacije narušiti taj zajednički interes”, priopćio je Robertston.

Dodao je da su SAD u potpunosti predane uspostavi sigurnosti na turskoj granici, ali da isto tako, u borbi protiv Islamske države, ostaju predani suradnji sa Sirijskim demokratskim snagama, među kojima su i pripadnici kurdskoga YPG-a.

Turske i američke snage počele su prošloga mjeseca zajedničke ophodnje u blizini grada Manbidža, ali ta se suradnja zakomplicirala kad je Turska granatirala kurdske borce istočno od Eufrata.

Početkom godine, Sirijske demokratske snage, koje podupiru SAD, privremeno su prekinule ofenzivu na DAIŠ, nakon što je Turska granatirala sjever Sirije.

SAD postavile tri promatračka položaja

Prošloga je mjeseca SAD najavio da će uspostaviti promatračke položaje na granici između sjeverne Sirije koju drže Kurdi i Turske, nakon što su u turskom granatiranju poginula četiri kurdska borca.

Sada su postavljena tri promatračka položaja, rekao je američki časnik, dodavši da su jasno označeni te da će svatko tko bi ih napao, “znati da napada SAD”.

Turski dužnosnici razgovarali su ovoga tjedna u Ankari s američkim posebnim izaslanikom za Siriju Jimom Jeffreyem, a vojni izvori Sirijskih demokratskih snaga priopćili su da se Jeffrey u srijedu sastao s njihovim vodstvom u sjevernoj Siriji.

Erdogan je rekao da je Turska žrtva “taktike odugovlačenja” u pogledu Manbidža te da Islamska država više ne predstavlja prijetnju za Siriju.

“Sada je vrijeme da ostvarimo svoju odluku da rastjeramo izvore terora istočno od Eufrata. Činjenica da se sa SAD-om ne slažemo u percepciji nije tajna”, rekao je turski predsjednik.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj