PRISTALICE BREXITA BLOKIRALE VESTMINISTERSKI MOST! Blair lobira za novi referendum o Brexitu, Macron poručuje da nema ništa od toga!

Britanski aktivisti koji podržavaju Brexit blokirali su Vestminsterski most u Londonu i nakratko zaustavili saobraćaj, javili su britanski mediji.

Slikovni rezultat za westminster pro brexit bridge

Prolaznici su na Twitteru objavili snimke na kojima su prikazane desetine demonstranata u žutim prslucima koji sjede ispred automobila i uzvikuju parole podrške Brexitu, mašući zastavom Velike Britanije. Za sada nije poznato ko je organizator demonstracija, piše “Russia Today”.

Portparol londonske policije izjavio je da policija zna da se održavaju protesti i dodao da do sada niko nije uhapšen.

Novi referendum?

Nekadašnji premijer Toni Bler lobira među evropskim liderima da se prireme na novi referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. On je za ovaj Euronews istakao da je trenutno mnogo veća vjerovatnoća da se referendum ponovi nego da Velika Britanija napusti EU bez dogovora.

Bler, jedan od glavnih zagovarača ostanka njegove zemlje u EU, naglašava da ga jedino brine to što bi “iskasapljeni dogovor” Tereze Mej mogao da dobije podršku u britanskom parlamentu. – Ali, ukoliko se to ne desi, drugi referendum je realnija opcija od napuštanja EU bez valjanog dogovora – rekao je nekadašnji lider zemlje.

On je dodao i da u britanskom parlamentu “prosto ne postoji većina koja bi podržala situaciju bez dogovora”.

– Kada sam prošle godine počeo da razgovaram o tome sa drugim liderima, rečeno mi je: To se neće desiti, drugi referendum. Mislim da se raspoloženje promijenilo posljednjih mjeseci i sada govore: Može li da se desi? – dodaje.

Bler je naglasio da mora evropske lidere dovesti na “sljedeći nivo”, odnosno da shvate da je veoma moguće da dođe do novog referenduma i da se na to pripreme.

– Ono što je važno kod ponovljenog referenduma jeste da li bi Evropa bila spremna da se pozabavi zabrinutostima oko imigracija, što nije samo britanski problem već široko evropski rasprostranjen. Mislim da se može napraviti dobar sporazum. Prihvatanje slobode kretanja moralo bi da se odvija po fer sistemu – zaključuje.

Makron: Tačka na sporazum o Brexitu, na potezu parlament Velike Britanije

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da povlačenje sporazuma o Brexitu ne može biti tema pregovora i da britanski parlament treba da napravi sljedeći potez.

Makron je ovo saopštio nakon Samita EU i sastanka “jedan na jedan” sa britanskom premijerkom Terezom Mej, koja je tokom Samita u Briselu zatražila pomoć evropskih lidera kako bi pridobila parlament za sporazum, prenosi AP.

Predsjednik Francuske je bio izričit da je sporazum koji je postignut jedini moguć i da dalji pregovori nisu mogući, a da britanski parlament treba da donese odluku da li ga prihvata ili ne. On je dodao i da su evropski lideri voljni da razjasne i razgovaraju o sporazumu i da su oni tokom Samita pokušali da razbiju “fantazije” o navodnoj rezervi za irsku granicu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj