THERESA MAY NEĆE VODITI KONZERVATIVCE NA IZBORIMA: ‘Mislim da je u redu da nas povede drugi stranački vođa’

Britanska premijerka Theresa May rekla je u četvrtak da neće voditi Konzervativnu stranku na novim općim izborima, već će Torijevci na njih morati izaći s novim liderom, piše BBC.

Dolazeći na summit EU-a u Bruxellesu, kazala je da bi joj bilo drago da može “voditi Konzervativnu stranku na novim općim izborima”, ali kako misli da bi stranka voljela na izbore ići s novim vođom. U srijedu je premijerka May preživjela glasanje o povjerenju u parlamentu, ali je odlučila poslušati što misli onih 37 posto Torijevaca koji su glasali protiv nje, piše BBC.

Glasanje o povjerenju

May je u srijedu preživjela glasanje o povjerenju koje je organizirala njezina Konzervativna stranka, nesklona njezinom sporazumu o brexitu zaključenom s Bruxellesom, a više od trećine zastupnika je nije podržalo i čini se da slijedi žestoka borba o tom dogovoru koji parlament ne odobrava.

Premijerka je dobila podršku 200 konzervativnih zastupnika, prema 117 koji žele njezin odlazak.  U kratkoj izjavi nakon toga Theresa May je rekla da će se svim snagama boriti da ostane na položaju i završi brexit. Novi redovni opći izbori u Britaniji bi se trebali održati 2022.

Izbori 2022.

Upitana hoće li otići nakon brexita, ona nije željela spekulirati o datumima, ali je kazala: “Ono oko čega sam sigurna jest da su sljedeći opći izbori 2022. i mislim da je u redu da nas drugi stranački vođa povede u te izbore”.

Premijerka je također kazala kako se nada dobiti jamstva od europskih vođa – koja bi umirila konzervativne zastupnike – da će tzv. ‘backstop’ koji bi spriječio povratak tvrde granice na irskom otoku biti samo privremen.

Njezini kritičari kažu da će plan Therese May na neodređeno vrijeme vezati Ujedinjeno Kraljevstvo uz europska pravila i onemogućiti zemlji da sklapa vlastite trgovinske sporazume. Euroska unija objavila je da neće ponovno pregovarati o ‘backstopu’.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj