U BRISELU RASPRAVLJANO O LAŽNIM VIJESTIMA! Juncker: Viktor Orban je izvor lažnih vijesti!

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker optužio je mađarskog premijera Viktora Orbana da širi dezinformacije.

Orban je izvor lažnih vijesti

“Vrlo sam jasno stavio do znanja Vijeću Evrope da su neki od ovdje prisutnih premijera izvor lažnih vijesti”, rekao je on novinarima u Briselu, nakon sastanka lidera Evropske unije. “Kada, naprimjer, gospodin Orban kaže da sam ja odgovoran, kriv za Brexit, to su lažne vijesti. Kada on kaže da su migranti odgovorni za Brexit, ponovo lažne vijesti”, kazao je Juncker.

Agencija navodi da Orban konsolidira svoju vlast u Mađarskoj i da je Evropski parlament pozvao njegovu Vladu u septembru da se suoči s mogućim sankcijama zbog erozije demokratskih standarda.

Na samitu u Briselu su lideri EU-a razgovarali i o problemu lažnih vijesti. “Nemojmo svaljivati svu odgovornost na druge. Pogledajmo okolo da vidimo ko širi lažne vijesti”, kazao je Juncker. 

Čelnici zemalja članica Evropske unije pozvali su na samitu u Briselu na hitne poteze u borbi protiv lažnih vijesti na internetu te poručili kako se više mora učiniti za sigurnost sljedećih evropskih izbora.

Čelnici 28 zemalja EU-a podržali su plan kojim bi se trebalo zaustaviti rusko uplitanje s ciljem potkopavanja zapadnih demokratija, što SAD, NATO i EU tvrde da Rusija čini putem kampanja dezinformiranja.

Rusija je više puta odbacila navedene poteze.

Lažni i nezakoniti sadržaji

Raspravljeni plan poziva na uspostavu sistema koji bi trebao što prije upozoriti vlade na “fake news” (lažne vijesti), te poziva tehnološke divove poput Facebooka i Googla da više učine na uklanjanju lažnih ili nezakonitih sadržaja.

Potrebna je “brza i odlučna akcija na nivou EU-a i na nivou država” kako bi se osigurali pošteni izbori za Evropski parlament u maju 2019. godine, navodi se u zaključku samita EU-a.

“Masovno širenje namjernih i sistemskih dezinformacija je akutni i strateški izazov za naše demokratije i potreban je hitan odgovor”, navodi se u izjavi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj