BUNT PROTIV DESNIČARSKE VLADE: Protesti u Austriji, 50.000 ljudi izašlo na ulice Beča

Sinoć su u glavnom gradu Austrije Beču održani antivladini protesti, na čije ulice je izašlo oko 50.000 ljudi. 

Demonstranti su poručili kako se protive antimuslimanskoj i antimigracijskoj politici ekstremno desne vladajuće koalicije u Austriji, koja je na vlasti u ovoj zemlji već godinu dana.  Demonstranti su se okupili ispred željezničke stanice Westbahnhof u Beču, a tom prilikom su istaknuli transparente poput “Vlada je sramota za ovu zemlju”, “Ne ekstremno desnoj vladi”, “Ne nacistima”.

Protivrasistička grupa aktivista po imenu “Linkswende” tokom protesta je iskazala nezadovoljstvo zbog namjere Vlade Austrije da zabranu nošenje marama u vrtićima, uvede i u osnovne škole.

Podršku okupljanju u Beču pružili su pripadnici brojnih nevladinih organizacija koje se protive rasizmu i diskriminaciji, a osim njih podršku su pružili i predstavnici brojnih austrijskih sindikata. Oni su uzvikivali parole protiv Vlade Austrije, a tokom protesta su blokirali i brojne bečke ulice.

Demonstranti su, također, iskazali nezadovoljstvo zbog postupaka ekstremno desnog krila vladajuće koalicije Slobodarske partije Austrije (FPO), koja je objavljivala rasističke postove na društvenim mrežama koristeći imena “Ali” i “Mustafa”.  Tokom protesta poduzete su visoke mjere sigurnosti.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj