ČAVUŠOGLU SE POHVALIO U DOHI: Tramp rekao Erdoganu da radi na izručenju Gulena i ostalih Ankari

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) informirao je turskog lidera Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da Vašington radi na izručenju Fetulaha Gulena (Fetullah)  Turskoj, koja ga optužuje da je vodio neuspjeli pokušaj državnog udara u 2016. godine, javljaju mediji. Ovo je na konferenciji u Dohi izjavio turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu).

U Argentini, Trump je rekao Erdoganu da rade na izručenju Gulena i ostalih Turskoj“, rekao je Cavusoglu, osvrnuvši se na nedavni samit grupe G20 u Buenos Airesu.

Turska od SAD-a već dugo zahtijeva izručenje Gulena, koji već gotovo dvije decenije živi u samoproglašenom egzilu u Americi.

Bivšeg Erdoganovog saveznika turski zvaničnici krive za neuspio puč iz 2016. godine, kada su odmetnuti vojnici s tenkovima i helikopterima napali parlament i pucali u nenaoružane civile. Gulen je negirao umiješanost u pokušaj državnog udara.

Smanjenje pritiska na Saudijsku Arabiju

Prošlog mjeseca, kružile su različite informacije na temu Gulenovog izručenja Turskoj. Sredinom novembra, NBC News je lansirao informaciju da je Trampova administracija zatražila od nekoliko državnih agencija da pronađu zakonska sredstva kako bi se on izručio Turskoj.

No, Tramp je prošlog mjeseca rekao i to da ne razmatra izručenje ovog klerika, dok je NBC naveo da bi se tim potezom moglo utjecati na Erdogana da smanji pritisak na Saudijsku Arabiju zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Erdogan je prošle sedmice izjavio da će Turska u inozemstvu otvoriti nove inicijative koje će ciljati na finansiranje Gulenovih sljedbenika.

„Nedavno je obavljena vjerodostojna istraga Američke savezne agencije za istrage (FBI) o tome kako Gulenova organizacija izbjegava plaćanje poreza“, rekao je Cavusoglu.

Gulen je u SAD došao 1999. godine, a tamo živi u luksuznom skrovištu u Saylorsburgu, u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj