KOME BRISEL ŠALJE PORUKU? Vijeće Evrope zahtjeva oslobađanje ukrajinskih mornara, ali neće uvoditi nove sankcije Moskvi!

Vijeće Evrope nakon samita održanog u četvrtak nije insistirao na uvođenju novih sankcija Rusiji zbog incidenta u Kerčkom moreuzu, iako su to ranije tražili Ukrajina i neke zemlje Istočne Evrope.

Nove sankcije bi bile kontraproduktivne

Izvori iz evropskih struktura navode da u ovom trenutku većina zemalja EU smatra da bi bilo kontraproduktivno da se prelazi na primjenu novih restriktivnih mjera zbog događaja u Kerčkom moreuzu. Mišljenje je da je neophodno da se smanji eskalacija i riješi pitanje dugotrajne inspekcije brodova, uključujući i evropske.

Međutim, u dokumentu se ističe da Evropsko vijeće „izražava krajnju zabrinutost zbog eskalacije napetosti u Kerčkom moreuzu i Azovskom moru i kršenja međunarodnog prava od strane Rusije“, a Evropa zahtjeva, kako se navodi, hitno oslobađanje svih zadržanih ukrajinskih mornara, kao i vraćanje zarobljenih brodova i slobodan prolazak svih brodova kroz Kerčki moreuz.

Poruka Vašingtonu?

Odluku Evropske unije da ne uvodi sankcije Moskvi zbog incidenta sa ruskim i ukrajinskim brodovima u Kerčkom moreuzu ruski eksperti tumače kao signal Vašingtonu koji stoji iza tih provokacija.

„To nije signal Kijevu. Sva ta provokacija od strane ukrajinske vojne mornarice odvijala se u koordinaciji sa SAD. To jest, to je poruka Evrope Sjedinjenim Državama, koje se nalaze s druge strane okeana, a rukama svojih marioneta pogoršavaju situaciju u Evropi. To nije razgovor Brisela sa Moskvom ili Kijevom, već sa Vašingtonom“, smatra ruski politikolog Andrej Suzdaljcev.

Kijev je zapljenu brodova nazvao “ludim činom Rusije protiv Ukrajine”, tvrdeći da je “napad” bio “unaprijed smišljen”. Moskva je potvrdila da je “uporabu oružja”, tvrdeći da su ukrajinski brodovi “uhvaćeni u ileganoj akciji u ruskim teritorijalnim vodama”. U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, izvijestila je Moskva, dok je ukrajinska vojska izvijestila da su ranjena šestorica. Kerčka vrta, koja povezuju Crno i Azovsko more, strateški su važna i Rusiji i Ukrajini.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj