KRAJ JEDNE ERE! Volkswagen najavio veliki zaokret: 2026. godine proizvest će zadnje benzince i dizelaše

Njemački proizvođač automobila Volkswagen, koji je lani prodao 10,4 milijuna vozila, proizvest će zadnju generaciju vozila koja koriste tehnologiju motora s unutarnjim sagorijevanjem u 2026. godini, objavio je poslovni direktor Michael Jost. Volkswagen se odlučio na strateški pomak prema vozilima na baterije nakon skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih ispušnih plinova dizelskih vozila iz 2015. godine.

Volkswagen Golf cars are loaded in a delivery tower at the companies headquarter in Wolfsburg, March14, 2017. VW Golfs in einem Auslieferungsturm in Wolfsburg. Foto:Fabian Bimmer, Image: 325706830, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Taj ih je skandal stajao novčanih kazni čiji ukupni iznos premašuje 27 milijardi eura.

– U godini 2026. pokrenut ćemo proizvodnju zadnjeg proizvoda na platformi motora s unutarnjim sagorijevanjem – izjavio je Michael Jost u utorak na konferenciji o visoko automatiziranim automobilima u organizaciji Handelsblatta u Volkswagenovom sjedištu u Wolfsburgu.

Glasnogovornik VW-a potvrdio je da Jostova primjedba znači da će se taj brend putničkih automobila, prvi po prodaji u Europi i Kini, ubuduće fokusirati na proizvodnju električnih automobila.

VW će nastaviti s prilagodbom benzinskih i dizelskih automobila radi usklađivanja s ekološkim standardima tijekom njihovog vijeka trajanja, ali se sada obvezao na radikalne korake kako bi se zaustavilo globalno zatopljenje, rekao je Jost.

Kako bi pridonio ostvarivanju ciljeva zacrtanih Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama, Volkswagen je izmijenio referentne vrijednosti u razvoju automobila, radikalno snizivši dopuštene razine zagađenja ugljičnim dioksidom i u proizvodnji, istaknuo je Jost.

(Global CIR/Novac.hr/Agencije)

Komentiraj