NOSILI ZASTAVE EU I MAĐARSKE! U Budimpešti demonstranti traže da njihove zahtjeve objavi javni TV servis

Učesnici protesta u Budimpešti protiv amandmana na zakon o radu vlade Viktora Orbana pojavili su se pred sjedištem državne televizije MTVA, gdje su tražili da njihovi zahtjevi budu pročitani na tom javnom servisu.

Među učesnicima protesta bilo je i opozicionih političara iz partije Jobik, Demokratske koalicije te iz redova Socijalista.

Policija je na svojoj internetskoj stranici objavila da su neki učesnici protesta bacali krekere, bočice i druge predmete na policajce i gurali se s njima, a da su pojedinci pali na zemlju i onesvijestili se.

Kako se navodi, nakon nekoliko upozorenja policija je morala upotrijebiti suzavac, a povrijeđenima je na licu mjesta ukazana medicinska pomoć.

U Budimpešti je u nedjelju gotovo 10.000 građana protestiralo protiv novog zakona o radu i vladavine nacionalističkog lidera Viktora Orbana i to je bio četvrti po redu protest u posljednje sedmice koji organiziraju ljevičarske opozicione partije, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, a protestu su se pridružili i sindikati.

Demonstranti su protestnoj šetnji od Trga Heroja do parlamenta mahali zastavama Evropske unije i Mađarske noseći slogane, a na jednom od slogana je, kako se navodi, pisalo “Nemoj da kradešš”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj