NOVE ZVIJEZDE DESNOG POPULIZMA! Vox – stranka koja mijenja špansku politiku!

Stranka „Vox“ postaje noćna mora za špansku politiku, i desnu i lijevu, jer pripada populističkim partijama, koje svakodnevno jačaju uz antimigrantski talas u Evropi. Njen moto je parafraza izbornog slogana američkog predsjednika Donalda Trumpa i glasi: “Učinimo Španiju ponovo velikom”. Mediji navode da se na mitinzima “Voxa” okuplja neočekivano mnogo ljudi.

Promjena statusa quo?

Njen lider Santiago Abascal, kojeg protivnici optužuju da vodi nacionalističku i antimigrantsku politiku, postao je važan faktor na političkoj sceni Španije. “Po cijeloj Evropi ljudi traže alternativu za status kvo”, objašnjava Abascal jačanje “populističkih” stranaka poput njemačke partije “AfD” ili austrijske “Slobodarske stranke”.

U Španiji takođe raste bijes zbog migrantskog talasa, mada se ta zemlja razlikovala od Evrope po tome što u njoj nije bilo evroskeptičnih i stranaka koje su se protivile migraciji. Stanovništvo Španije od 2000. do 2010. godine povećano je za čak pet miliona, a razlog je, prije svega, veliki broj useljenika.

Učestvuje na izborim za EU parlament

Abigal i njegova partija izmjerit će stvarni rejtig na predstojećim izborima za Evropski parlament u maju 2019. godine. Ali, uticaj “Voxa” postao je veoma vidljiv u desno-centrističkoj Narodnoj stranci. Naime, jedan broj birača ove partije takođe je nezadovoljan migrantskom politikom Španije.

Rast broja ilegalnih prelazaka španske granice na njenom afričkom dijelu izaziva sve veće nezadovoljstvo Španaca. Abascal smatra da će jačanjem opasnosti od islamističkog ekstremizma i rastom broja migranata iz Afrike ideje njegove stranke postati aktuelnije.

100 mjera za Španiju

“Vox” predlaže “sto mjera” za Španiju, koje uključuju deportaciju ilegalnih migranata, izmjenu zakona protiv nasilja u porodici, pooštravanje pravila u vezi sa abortusom, te zabranu regionalnih stranaka koje se zalažu za nezavisnost.

Mnogi politički analitičari vjeruju da u Španiji takva politika neće proći, ali drugi dio upozorava da je jačanje desnih stranaka prije pet godina izgledalo nerealno, a da je danas trend, čak i u Skandinaviji.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj