PROIZVODI OPASNI PO ZDRAVLJE: Evropa zabrinuta zbog sve više hemikalija u igračkama

Od jedanaest kontrolisanih dečjih igračaka „slajm” na tržištu Velike Britanije čak šest nije zadovoljilo evropske standarde bezbjednosti, jer su u njima detektovane visoke koncentracije opasnih hemikalija, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja potrošačkih organizacija.

Djeca i igračke/ Foto: Ilustracija

Kako je prenio „Guardian”, problem je i to što su testirani proizvodi kupljeni u radnjama velikih britanskih trgovaca igračkama, ali i preko najpoznatijih onlajn platformi poput „Amazona”. Do sada su igračke problematičnog kvaliteta uglavnom prodavane preko interneta, ali najnoviji podaci pokazuju da bi kontrole trebalo pojačati i u velikih trgovinama igračaka.

Sadrže opasne hemikalije

Riječ je, inače, o proizvodima koji sadrže opasne hemikalije i visoko su rizične za zdravlje dece. To su trenutno i na našem tržištu vrlo popularne igračke među školskom decom koja ih često naručuju onlajn, po vrlo niskim cijenama, a problem je u tome što ne prolaze nikakve kontrole.

Kada je riječ o „slajmu” ili „ljigavcu”, ova igračka, inače, nastaje upotrebom opasnih hemikalija, a proizvod koji podseća na sluz sadrži potencijalno nesigurnu količinu boraksa – hemikalije koja u prekomernim dozama izaziva proliv, povraćanje i grčeve, ali i opekotine.

I u posljednjem nezavisnom istraživanju u Evropskoj uniji koje je obavljeno sredinom ove godine, od 11 testiranih različitih verzija „slajma” koji su trenutno u prodaji u čak osam je pronađen previsok nivo boraksa, odnosno više od 300 mikrograma po kilogramu, koliko iznosi dozvoljena granica u EU.

Budući da su na Rapeksu, pokazuje statistika, u prošloj godini na prvom mjestu bili rizici od povreda, a odmah zatim hemijske opasnosti i da je broj upozorenja na nebezbjedne proizvode za djecu na prvom mjestu, oglasili su se i evropski zvaničnici.

Na tržištu EU moraju biti samo sigurni proizvodi

Ovim povodom, reagovala je Vera Jurova, komesar za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost polova, i rekla da evropska potrošačka pravila garantuju da se u EU prodaju samo sigurni proizvodi.

– Ukoliko to nije slučaj, Sistem za brzo upozoravanje na nesigurne proizvode Rapeks podržava vlasti pojedinačnih zemalja da brzo reaguju i uklanjaju sve proizvode koji bi mogli dovesti do fatalnih posljedica. Potrošači sve više kupuju proizvode onlajn direktno iz trećih zemalja i važno je da se i tu osiguramo kako bismo spriječili da takvi artikli stižu do kupaca ukoliko ne zadovoljavaju evropske standarde kvaliteta – izjavila je Jurova.

Inače, na početku ove godine Evropska komisija je izdala preporuku koja sadrži mjere kako da se ovaj problem riješi i u lancima prodaje preko onlajn platformi i kako države članice da sprječavaju ilegalnu prodaju svih proizvoda, a posebno onih namijenjenih djeci. Na listi opasnih proizvoda koje objavljuje Rapeks, prošle godine su na prvom mjestu bile igračke, a potom motorna vozila (sa 20 odsto prijava na Rapeksu), onda i odjeća, tekstil i modni proizvodi sa 12 procenata.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj