AMERIČKI ZVANIČNIK: SAD ne žele smjenu Asada u Siriji, ali neće finansijski podržati taj režim!

Američke vlasti saopštile su večeras da njihova politika nije namijenjena da smjeni predsjednika Sirije Bašara el Asada ali su dodale da neće finansijski pomoći rekonstrukciju zemlje dok se režim “suštinski ne promijeni”.

Specijalni predstavnik američke diplomatije za Siriju, Džejms Džefri, izjavio je da Asadove vlasti trebaju prihvatiti promjene.

“Želimo režim koji je suštinski različit. Ne govorim o promjeni režima, niti našoj želji da se oslobodimo Asada”, rekao je Džefri i dodao da će Siriji biti potrebno od 300 do 400 milijardi dolara za obnovu.

Prema njegovim riječima, zapadne zemlje ne bi trebalo da upute finansijsku pomoć za rekonstrukciju dok se ne pronađe političko rješenje i režim ne promijeni stav.

Prethodna administracija Baraka Obame je pozivala na smjenu Asada da bi kasnije ostavila to pitanje po strani. Donald Tramp od dolaska na vlast navodi da odlazak Asada nije prioritet ocjenjujući da će sirijski narod odlučiti o njegovoj sudbini.

 

Američka podrška SDF-u nije dugoročna

Specijalni američki izaslanik za Siriju  izjavio je i da je podrška Washingtona oružanim grupama u sjevernoj Siriji privremena.

– Mi nemamo trajne veze s poddržavnim entitetima – kazao je on, dodajući da američka podrška SDF-u ima za cilj borbu protiv DAIŠ-a (Daesh). SAD sarađuju s YPG/PKK u Siriji u naporu da eliminiraju DAIŠ iz regije.

Ankara tvrdi da je YPG u Siriji produžena ruka PKK, prokurdske grupe koju terorističkom organizacijom smatraju Turska, EU i SAD.

Tokom njene više nego 30-godišnje kampanje protiv turskih vlasti, PKK je odgovorna za pogibiju oko 40.000 ljudi, među kojima su žene i djeca. YPG je sirijski ogranak grupe, prenosi Anadolu Agency.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj