ČLANICE UNIJE I EVROPSKI PARLAMENT POSTIGLI DOGOVOR: Smanjenje emisije CO2 iz automobila za 37,5 posto do 2030. godine

Pregovarači zemalja EU-a i Evropskog parlamenta dogovorili su se da će do 2030. godine smanjiti emisiju ugljikova dioksida iz novih automobila za 37,5 posto, nakon teških pregovora, saopćila je u ponedjeljak navečer Evropska komisija.

Slikovni rezultat za emisija CO2 EU

 

Taj politički kompromis koji još treba dobiti službenu potvrdu ministara EU-a i Evropskog parlamenta koji će održati plenarno zasjedanje, dolazi dva dana nakon završetka COP24 u Poljskoj, na kojem međunarodna zajednica nije uspjela u pokušaju da se dogovori o novim ambicijama u borbi s klimatskim promjenama.

Nagodba iz Bruxellesa je na pola puta između stajališta zemalja članica, koje su konzervativnije, i Parlamenta. Usto je stroža od prijedloga Evropske komisije.

Mjesecima je 28-člana Unija  podijeljena po pitanju smanjenja emisiji CO2 iz vozila kao dio strategije  za smanjenje stakleničkih plinova  za ukupno  40 posto do 2030. godine.

Njemačka, s najvećim auto sektorom u EU u vrijednosti od oko 423 milijardi eura, upozorila je na teške ciljeve, a orijentacija ka više električnih automobila mogla bi štetiti njemačkoj industriji .

Predstavnici Evropskog parlamenta i zemalja članica EU konačno su u ponedjeljak, nakon devet sati razgovora postigli kompromis o smanjenju ugljikova dioksida iz novih automobila za 37,5 posto,  te iz kombija za 31 posto do 2030. godine u usporedbi s 2021. godinom.

Dogovoren je i privremeni cilj od 15 posto za obje kategorije  automobila  do 2025. godine.

“Ovo je važan signal u našoj borbi protiv klimatskih promjena”, izjavila je  austrijska savezna ministrica za održivost i turizam Elisabeth Koestinger, čija zemlja predsjedava EU, prenosi Reuters.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj