PORAZ NJEMAČKIH DESNIČARA: Ustavni sud odbacio tužbu AfD-a protiv izbjegličke politike Angele Merkel

Ustavni sud Njemačke odbacio je tužbu parlamentarnog zastupničkog kluba Alternative za Njemačku (AfD) uperenu protiv izbjegličke politike vlade Angele Merkel.

‘U sve tri tačke tužbe nije razjašnjeno u kojoj mjeri odluke njemačke vlade iz 2015. o otvaranju austrijsko-njemačke granice krši ili neposredno ugrožava prava podnositelja’, stoji u obrazloženju Ustavnog suda, koji je jednoglasno odbacio sve tri tačke tužbe.

‘AfD je krivo shvatio ovaj pravni mehanizam. Ustavni sud nije tu kako bi kritizirao rad vlade’, stoji u obrazloženju sudskog vijeća.

Desno orijentirana, populistička Alternativa za Njemačku, koja svoju popularnost i ulazak u Bundestag temelji na protivljenju izbjegličkoj politici Angele Merkel, podigla je tužbu pred Ustavnim sudom tvrdeći da je Angela Merkel samostalnom odlukom vlade povrijedila prava Bundestaga, koji nije bio uključen u donošenje odluke o otvaranju granica.

‘U septembru 2015. savezna kancelarka Angela Merkel je donijela odluku o primanju izbjeglica koje su se našle u Mađarskoj, iako to SR Njemačka, prema važećem Dublinskom sporazumu, nije bila dužna učiniti’, stoji u tužbi AfD-a. Prema AfD-u je jedino parlament, Bundestag, u koji je AfD ušao 2017., mogao donijeti takvu odluku. Angela Merkel je odluku o otvaranju granica za izbjeglice obrazložila ‘humanitarnom kriznom situacijom’.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj