SAMIT EU-AFRIKA! Ne smijemo prepustiti Afriku Kinezima

Austrijski kancelar Sebastian Kurz istakao je, povodom Samita EU-Afrika u Beču, da Unija ne smije afrički kontinent prepustiti Kinezima.

Samit, koji je posljednja konferencija u okviru predsjedavanja Austrije Evropskom unijom, treba da, kako je najavio, podstakne promjenu paradigme, kako bi se pored klasične razvojne pomoći više pažnje posvećivalo ekonomskoj saradnji i investicijama.

EU, kako je podsjetio, je najveći donator, jer u razvoju Afrike pomaže sa više od 50 posto udjela u cijeloj pomoći iz svijeta.

“Što se investicija tiče, tu ima još dosta prostora”, konstatirao je Kurz.

Potreba za snažnijim privrednim rastom

On je naglasio da, zbog predviđenog snažnog rasta stanovništva u Africi, pošto se očekuje da će do 2025. na tom kontinentu živjeti više od dvije milijarde ljudi, postoji potreba za snažnijim privrednim rastom, i da se investicijama trebaju stvarati mogućnosti za obuku, kao i radna mjesta.

Politički vrh Starog i Crnog kontinenta okupio se u ponedjeljak i utorak na samitu EU-Afrika u Beču, u vrijeme dok zapadne zemlje sve više shvataju kako se valovi migracija trebaju zaustavljati poboljšanjem životnih uvjeta u polazišnim državama.

Forum EU-Afrika organiziraju austrijski kancelar Kurz, koji u ovom polugodištu predsjedava Evropskim vijećem, te ruandski predsjednik Paul Kagame, ovogodišnji predsjedavajući Afričkom unijom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj