STRATEŠKE ODLUKE KOJE POVEĆAVAJU NAPETOSTI NA ISTOKU: Rusija gradi nove vojne objekte na Kurilskim otocima, Japan odgovara naoružavanjem i protestima!

Rusija je u ponedjeljak priopćila da je izgradila nove barake na spornim otocima u blizini Japana te da će izgraditi dodatne objekte za vojna vozila, što je odmah izazvalo prosvjede Tokija. Sa druge strane, Japan će povećati izdvajanja za nabavu naprednih nevidljivih lovaca, raketa dugog dometa i druge opreme tijekom idućih pet godina kako bi podupro američke snage suočene s kineskom vojnom moći u zapadnom dijelu Tihog oceana, što je naišlo na negodovanje Moskve.

Japanski premijer uskoro stiže u Moskvu

Rusko ministarstvo obrane kazalo je da planira sljedeći tjedan premjestiti vojnike u četiri kompleksa na dva od četiri sporna otoka, poznata kao Kurili u Rusiji i kao Sjeverni teritoriji u Japanu. Japansko ministarstvo obrane kaže da je 3.500 ruskih vojnika raspoređeno na dva najveća otoka.

Ta je vijesti objavljena nakon što je Kremlj objavio da bi japanski premijer Shinzo Abemogao posjetiti Rusiju 21. siječnja. Dvije zemlje pojačano rade na ublažavanju teritorijalnog spora zbog kojeg nakon Drugog svjetskog rata nisu potpisale mirovni sporazum. U Tokiju ministar vanjskih poslova Taro Kono rekao je na redovitoj konferenciji za novinare da će Japan uložiti prosvjed. Japan je u srpnju kazao da je zatražio od Rusije da smanji vojnu aktivnost na otocima, na što se Moskva oglušila.

“Planiramo uložiti prosvjed”, rekao je Kono novinarima, dodajući da će Japan izložiti svoju poziciju tijekom pregovora. “Premisa skorih pregovora je rješavanje pitanja otoka i zaključivanje mirovnog sporazuma”, dodao je.

Otoci su nakon Drugog svjetskog rata pripali tadašnjem Sovjetskom Savezu, ali i Moskva i Tokio na njih polažu pravo.

Japan kao regionalna sila

Planovi o dodatnom naoružavanju su najjasniji pokazatelj do sada japanskih ambicija da postane regionalna sila u trenutku dok Kina jača vlastite vojne snage, a Rusija pojačava pritisak na SAD.

SAD koji slijede Kina, Sjeverna Koreja i Rusija su zemlje koje su najviše utjecale na japanska vojna promišljanja, navodi se u tom dokumentu.

Kina, druga najveća svjetska ekonomija, raspoređuje nove brodove i zrakoplove u vode prema Japanu dok se još čeka da Sjeverna Koreja ispuni obećanje da ukloni svoj nuklearni i raketni program.

Japan planira kupiti 45 zrakoplova Lockheed Martin Corp F-35 vrijednih oko četiri milijarde dolara u dodatku na 42 zrakoplova koja već posjeduje, prema petogodišnjem planu nabave također odobrenom u utorak.

Strateško izbjegavanje trgovinskog rata

Među tim zrakoplovima 18 je STOVL B varijanti F-35 koji mogu slijetati i polijetati i vertikalno i bit će raspoređeni na japanskim otocima na rubu Istočnog kineskog mora. Dva nosača helikoptera Izumo i Kaga bit će prilagođena potrebama operacija F-35B.

Narudžba zrakoplova pomoći će Japanu i da izbjegne trgovinski rat sa SAD-om. Američki predsjednik Donald Trump, koji je prijetio uvođenjem carina na uvoz japanskih vozila, zahvalio je na summitu u Argentini Abeu na kupovini zrakoplova.

Japan će od SAD-a kupiti i dva protuzračna radara za obranu od sjevernokorejskih raketa, četiri Boeingova zrakoplova-cisterne kako bi se povećao domet japanskih zrakoplova i devet Northrop Grumman E-2 Hawkeye zrakoplova za rano upozorenje.

Japan planira tijekom sljedećh pet godina potrošiti 224,7 milijarda dolara na vojnu opremu što je 6,4 posto više nego što je ranije planirano za isto razdoblje.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj