SJEDINJENE DRŽAVE ZVANIČNO POTVRDILE: Izlazimo iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa!

SAD su zvanično obavijestile Rusiju da su odlučile da izađu iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, kazao je zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

“Putem bilateralnih kanala na visokom političkom nivou nam je potvrđeno da je ta odluka konačna i da nema poziva na dijalog”, rekao je Rjabkov u intervjuu za “Komersant”.

Osloboditi se zabrana?

Prema njegovim riječima, Vašington nije posebno krio da nije stvar samo u problemima između SAD-a i Rusije, već i u želji Amerikanaca da se oslobode dogovorenih zabrana koje im ne odgovaraju.

Po ocjenama Vašingtona, Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa “značajno ograničava vojne mogućnosti SAD u projekciji na zemlje koje posjeduju arsenale kopnenih raketa srednjeg i malog dometa i koje u očima Vašingtona predstavljaju prijetnju američkim interesima”.

Efikasne mjere

U slučaju da budu instalirane američke rakete srednjeg i malog dometa na teritoriji koja predstavlja prijetnju za Rusiju i njene saveznike, ona će morati da odgovori, poručio je Rjabkov.

“Morat ćemo da preduzmemo efikasne mjere koje će kompenzovati te prijetnje”, naglasio je Rjabkov.

“Jasno je da politički dogovori i čak pravno obavezujući sporazumi ne mogu u sadašnjoj situaciji da pruže pune garancije, kao što vidimo na primjeru Vašingtona koji urušava Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa”, istakao je zamjenik šefa ruske diplomatije.

On je naglasio da je Rusije predala SAD-u informacije koje pokazuju da nije testiran domet rakete 9M729 koji je u koliziji sa tačkama gore navedenog sporazuma. Po njegovim riječima, Rusija se čvrsto poštuje sve uslove sporazuma i sve optužbe na račun Rusije su neosnovane.

„Tomahavci“ su zastarjeli

Prethodno je ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio: “Što se tiče morskog baziranja, poznati ’tomahavci‘ su već zastarjeli. Njihova efikasnost u praksi u Iraku i Siriji, prema podacima naših vojnih eksperata, iznosi oko 30 odsto. Potrebna im je modernizacija“, rekao je Putin.

Putin je naglasio da će najnovije oružje, koje će u narednim decenijama osigurati bezbjednost Rusiji, natjerati na razmišljanje one koji su navikli na militarističku retoriku.

Ranije je šef Bijele kuće Donald Tramp izjavio da su rakete koje SAD koriste u Siriji „nove i pametne“. Međutim, u maju je saopšteno da Pentagon namjerava da prekine da koristi rakete „tomahavk“ jer nisu u skladu sa savremenim zahtjevima.

(Global CIR/NN/Agencije)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. Trka u naoružanju počinje.

    Reply
  2. psiholiški rat …nema rata

    Reply

Komentiraj