NAKON NAJAVE AMERIČKOG POVLAČENJA IZ SIRIJE! Izraelska vojska će intenzivirati aktivnosti u Siriji, lider Hamasa putuje u Moskvu?!

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da će izraelska vojska intenzivirati svoje aktivnosti u Siriji kako bi spriječila miješanje Irana nakon povlačenja američkih snaga iz te zemlje.

Netanijahu je to rekao na samitu sa liderima Grčke i Kipra, dan pošto je američki predsjednik Donald Tramp najavio da će povući svoje snage iz Sirije, prenosi AP. Izraelski premijer je naveo da će Izrael nastaviti da djeluje veoma agresivno protiv pokušaja Irana da se umiješa u Siriji i dodao da će to raditi uz potpunu podršku SAD.

Izrael je izvršio na stotine zračnih napada u Siriji tokom sedmogodišnjeg  rata kako bi spriječio iransko miješanje u blizini granice i spriječio da strateško oružje stigne do Hezbollaha u Libanu, navode američke agencije.

Međutim, ovo nije kraj nevolja za Izrael. Pored glavne uloge koju ima u sirijskom konfliktu Rusija je sve značajniji faktor u samoj Palestini nakon što je palestinska vlada odbila Trampove planove za konačno rješenje krize.

Lider Hamasa putuje u Moskvu?

Izraelski režim je uputio oštar prosvjed Rusiji zbog nedavnog poziva čelniku palestinskog pokreta Hamas, Ismailu Haniyehu, da koncem godine posjeti Moskvu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je objasnio da je Rusija spremna posredovati između Izraela i Palestinaca i da se stabilnost u regiji ne može postići sve dok se ne riješi izraelsko-palestinski sukob.

Iako Kremlj nije precizirao o kojim će se pitanjima raspravljati na tom sastanku, Hamas je u priopćenju naveo kako Ismail Haniyeh očekuje da će se sastati s ruskim čelnicima i razgovarati o jačanju bilateralnih odnosa, te raspravljati o političkim prilikama u Palestini.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj