OTKRIĆA FIFA-e: Kinezi su igrali fudbal prije 2.000 godina

FIFA je otkrila da Kinezi igraju fudbal 2.000 godina. Kineska igra cuđu je najranija forma fudbala za koju postoji istorijski dokaz, mada se konstatuje i činjenica da se savremeni fudbal u Velikoj Britaniji razvio totalno nevezano za njega. Loptom se baratalo nogama, korištenje ruku je bilo zabranjeno, postojali su golovi, a možda čak i liga.

Loptom se baratalo nogama, korištenje ruku je bilo zabranjeno, postojali su golovi, a možda čak i liga. Cuđu ili cuču prastara je kineska igra loptom kojom se baratalo nogama uz zabranu korištenja ruku, a cilj je bio ubaciti loptu kroz otvor u mrežu.

Prvi dokument u kome se pominje cuđu su “Strategije zaraćenih država” (u pitanju je period kineske istorije između 5. i 3. vijeka p.n.e.) i to u dijelu koji se bavi kraljevstvom Ći.Ova se igra pominje i u “Zapisima Velikog istoričara”, remek-djelu Sime Ćena, utemeljitelja kineske istoriografije, koje je završeno oko 94. godine p.n.e.

Cuđu je prvobitno bio vojna takmičarska vježba, ali je tokom vladavine dinastije Han (206. p.n.e. – 220. n.e.) postao i dvorska zabava, kao i zabava viših klasa. U to vrijeme su ustanovljena i standardizovana pravila; na carskom dvoru je postojao specijalno izgrađeni teren sa po šest golova na obje strane. Bilo je čak i profesionalnih igrača koji su uživali veliku popularnost.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj