PENTAGON POTVRDIO: Povlačimo se iz Sirije ali nastavljamo saradnju s ‘lokalnim partnerima’, stigla prva reakcija iz Moskve

Pentagon je potvrdio da se američke trupe vraćaju iz Sirije, dodajući će ipak nastaviti sarađivati s “lokalnim partnerima”. Glasnogovornica Pentagona Dana White je izjavila da akcija protiv DAIŠ-a još nije završena.

Započeli smo proces povratka naših vojnika iz Sirije

– Koalicija je oslobodila teritorij koji je nekada držao DAIŠ, ali kampanja protiv DAIŠ-a još nije okončana. Započeli smo proces povratka naših vojnika iz Sirije dok prelazimo u novu fazu kampanje protiv DAIŠ-a –  navela je White u saopćenju, prenosi agencija Anadolija.

Dodala je kako ne može iznositi više detalja zbog sigurnosti operacija koje se vode protiv terorističke organizacije.

– Mi ćemo nastaviti saradnju s našim partnerima i saveznicima kako bi pobijedili  DAIŠ gdje god da ova organizacija bude djelovala – kazala je White.

Američki mediji navode da američka vojska iz Sirije planira u potpunosti povući oko 2.000 vojnika, dok pojedini mediji navode da će SAD vojnike iz te zemlje povući u periodu od 60 do 100 dana.

SAD prelazi na novu fazu borbe protiv DAIŠ-a

Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće, izjavila je da je SAD pobijedio DAIŠ na Bliskom istoku.

– Prije pet godina  DAIŠ je bio vrlo jak na Bliskom istoku, a sada je SAD u tom regionu pobijedio tu organizaciju koja je ranije proglasila halifat – kazala je Sanders.

Dodala je ipak kako pobjede ostvarene protiv DAIŠ- a u Siriji ne znače i da je okončana međunarodna koalicija protiv te terorističke organizacije, napominjući da SAD prelazi na novu fazu borbe protiv DAIŠ-a.

Američki predsjednik Donald Trump je danas izjavio da je SAD porazio DAIŠ u Siriji te dodao da je ovo bio jedini razlog zbog kojeg je držao vojsku u toj zemlji.

– Porazili smo takozvanu Islamsku državu u Siriji – moj jedini razlog da budemo tamo tokom Trumpovog predsjedničkog mandata – napisao je Trump na Twitter profilu.

Prva reakcija iz Rusije

Predsjednik međunarodnog komiteta Savjeta Ruske Federacije Konstantin Kosačov smatra da moguće povlačenje američkih snaga iz Sirije može imati dvosmisleno značenje. Jedno je — povući Amerikance, ali i nastaviti djelovanje preko saveznika.

“Izjava američkog predsjednika o predstojećem povlačenju američkih snaga sa teritorije Sirije neizbježan je korak nakon ranije objave o uništenju DAIŠ-a. Logika pokazuje da ako je neprijatelj poražen, sa kim će sada ratovati Amerikanci? Ili će morati da priznaju da ratuju sa zakonitom vlasti Sirije, što se od samog početka pretpostavljalo?”, napisao je Kosačov na Facebooku.

Po njegovom mišljenju, Tramp se suočio sa dva zahtjeva unutar Amerike: jedan zahtjev je da se Vašington više bavi svojim poslovima i da ne ratuje za tuđe interese. Drugi – da se ne ustupi Sirija predsjedniku Bašaru Asadu i Rusiji.

“Odluka zato može imati dvosmisleno značenje – da se povuku Amerikanci, ali da se nastavi djelovanje preko saveznika, uključujući nezvanične i sumnjive”, dodao je senator.

On takođe nije isključio da će se odlazak Amerikanaca iz Sirije zaista desiti, ali nije siguran da će to promijeniti nešto u političkoj i vojnoj situaciji u Siriji.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj